Esenlerde Farklı Bir Sokak İftarı

Esenlerde Ramazanın Paylaşmak Olduğunu Yaşamaya Çalışan Bir Sokak iftarı yapıldı.

Esenler İlçesi Yavuz Selim Mahallesi Melek Sokak Sakinleri üç yıl önce kaldırımda başladıkları iftar sofrasını tüm sokak sakinlerinin katılımıyla geleneksel hale getirmeye çalışıyor. Melek sakinlerinin iftarı tamamen sivil ve sadece o sokakta yaşayanların katılımıyla gerçekleşiyor. Biz de diğer iftarlardan farkı herkesin evinde yaptığı yemekleri iftar sofrasına koyarak komşularla hep birlikte yaptıkları bu iftarın nasıl ortaya çıktığını organizasyona öncülük yapan ve aynı zamanda melek sokak sakini öğretmen Mahmut Balcıya şunları söyledi.
 
Mahmut Balcı şunları söyledi:
 
‘Yaşadığım mekana karşı kendimi sorumlu gördüğüm için o mekan için bir şeyler yapmak isterim. Bu iftarda bu amaçla görev aldım. Önce sokak iftarının olacağını bir ilan ile herkesin kapısına astığımız bir ilan ile duyuruyoruz. Yaptığımız duyuruda sokağa masa ve sandalye geleceğini, herkes yemeğini hazırlayıp iftara on dakika kala sokağa inmesini, masalarda malzeme kalabalığı da olmaması için komşularımızın birbiriyle anlaşarak yemeklerini pay ederek yapmalarını, ailelerin misafir de davet edebileceklerini, yemeklerde israfa kaçmamalarını belirtiyorduk. Ayrıca gönüllü kişilerden şiir, ilahi, mahalle ile ilgili konuşmalar alacağımızı, sokağımızın yaşlılarına da söz verileceğini, işlere yardım edecek komşuların iftar günü erkenden sokağa inmeleri gerektiğini, arabası olanların arabalarını iftar günü iftardan en geç iki saat önce sokaktan kaldırmaları, Esenler Belediyesinden sokağı yıkamaları ve sokağımızın masa sandalye talebinin olduğunu ilettiğimizi belirttik. Bu talepte gerçekleşince iftar yapmak çok daha kolay hale geldi. Belediyenin masaları getirmesi, sokağın yıkanması hareketlenmeye neden oldu. Sokağın girişine giriş yapılamaz. sokağımızda toplu iftar var. Anlayışınız için teşekkür ederiz şeklindeki bir duyuru da artık iftarın yaklaştığını gösteriyordu. İftara bir saat kala masaların boş olduğunu gören bir iki kişi pek kimse gelmeyecek endişesine kapıldı. Ancak vakit yaklaştıkça  herkesin yavaş yavaş masalara örtülerin, malzemelerini ve yiyecekleri indirmelerini izliyoruz. İftara yarım saat kala herkes kendi yemeğini hazırlayıp iftar vaktine az bir süre sokağa kurulu masalara indirmeye başladığını görmek insanı sevindiriyor. Artık bir iki aksiliğin dışında her şeyin yoluna girdiğini görüyorsunuz.
 
Aslında bir bu iftar vesilesiyle yalnızlaşan insanımızı yüksek binalardan sokağa ve komşularla iletişime geçmeye davet ediyoruz. . İnsanlarımıza diyoruz ki hep hazır sofralara oturma, sen de bir sofra kur. Belki yüzlerce kişi ile ilgilenmek zahmetli bir iştir. Ancak taşın altına girmeye niyetli insanlarımızla iletişime geçmek gerekir. Herkes gençlerin yanlış yollara gittiğinden, teknoloji ve madde bağımlısı olduğundan şikayetçi oluyor. Konuşmak yerine bir şeyler yapmak gerekir. Kendi sokağındaki insanlarla iletişimi olmayanlar büyük işlere soyunuyor. Büyük sözler sarf ediyor. Bu durum beni üzüyor.Esenler Belediyesi basın müdürü Hüseyin Akmanın da bu iftarı merak edip soframıza gelmesi bizleri ayrıca memnun etti. Emeği geçen, balkondan seyretmek yerine çocuklarıyla birlikte iftar sofrasına inen, ramazan coşkusunun yaşanmasına vesile olan, ve katılan tüm komşularımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu tür programlarda görev almak gerekir.’
 
Sokak sakinlerinin yoğun şekilde katıldığı, bazı komşuların balkondan iple yemek indirmeleri gibi dikkat çeken görüntülerin yaşandığı melek sokak iftarı, daha önceki iftarlardan görüntülerin izlenmesi, bilgi yarışması, çay içimi eşliğindeki sohbetle birlikte gecenin geç saatlerine kadar devam etti.
 
Haberler 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Güncel Haberleri