ESAFED yetkilileri, 'Önemli olan Afrikalıların gözünü açmak değil, Afrika'nın gözünü açmaktı. Bu gidiş gelişlerle Afrika'nın gözünü açtığımıza inanıyoruz" dedi.
Şifa Üniversitesi Eğitim Binası'nda ESAFED tarafından organize edilen Sudan Darfur Katarakt Projesi ve Göz Eğitim Programı'nda İzmir'de Şifa Üniversitesi'nde eğitim alan göz doktor ve hemşirelere katılım belgesi verildi. Tören açılışında konuşan ESAFED Yönetim Kurulu Başkanı ve Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Afrika'ya gittiğinde gördüğü tablonun çok sıkıntı, acı ve ıstırap olduğunu belirtti. Prof. Dr. Sarsılmaz, kendi federasyonlarıyla birlikte İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Erzurum'da kurulan diğer federasyonların güzel bir hareket biçimi içerisinde ihtiyacı olan ülkelere birer birer gittiklerini belirterek, 'Oraya giden arkadaşlarımız neye gittiklerinin farkında gidiyorlar. Ve gerçekten kelle koltukta diye bir tabir vardır, o şekilde gidiyorlar. Etrafına çevresine ailesine annesine allahısmarladık derken bir daha dönememek ihtimali vardır düşüncesiyle gidiyorlar. Ama gittikleri yerde bir sabır konusunda destek görürlerse, gittikleri yerde bulunanları yürekten sevmeye, Allah dostluğunu kazanma sevdası içerisinde her şeye razıyız, varız diyorlar. Bu anlamda da federasyonun içinde yer aldığı bütün ünitelerde, o federasyon hekimlerimize sağlık personeline ve siz destek veren insanlara yürekten teşekkür ederim. İyi ki varsınız" diye konuştu.
AYLIK 300 ÜZERİNDE KATARAKT AMELİYATI YAPILIYOR
Sudan Darfur'da bulunan göz merkezinden gelen doktor ve hemşireler adına konuşan Sudanlı Op. Dr. Salih Âdem Tagaldin, aylık 300 üzerinde katarakt ameliyatı yapıldığını, şu ana kadar toplamda 11 bine ameliyata ulaşıldığını ifade etti. Tagaldin'in ameliyat olanlar arasında aynı ailede katarakt teşhisi konulan ve tren katarı gibi birbirlerinin elini tutarak gelen üç çocuğun iyileşerek okula gitmeye başladığını anlattı. Tagaldin'in çocuklarının anneleri gibi binlerce görmeye başlayan Sudanlıların her gün hayır dua ettiğini belirtmesi katılımcıların gözyaşlarına neden oldu. ESAFED Yönetim Kurulu üyesi Op. Dr. Erol Uysal Afrika'daki eğitim ve sağlık hizmetlerinin önemine vurgu yaptı. Şifa Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ateş de yaptığı konuşmada Sudanlıların burada eğitilmesiyle sağlık adına önemli bir adım atıldığını söyledi. Doç. Dr. Mehmet Ateş, eğitim konusunda kendilerine düşen ne görev varsa yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Eğitimde emeği geçen Op. Dr. Umut Duygu Uzunel ile Yrd. Doç. Dr. Murat Uyar'a teşekkür belgesi verildi. Geceye Kimse Yok mu Derneği Ege Bölge Müdürü Mesut Arıkan, TRT Bölge Müdürü Muharrem Acar, İller Bankası Bölge Müdürü Muhittin Menekşe, Dernekler İl Müdürü Bülent Korkmaz, İzmir Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, hastane başhekimleri, üniversite öğretim üyeleri, Somalili doktor ve hemşireler ve Sudanlı doktor ve hemşireler katıldı.
Yeni Şafak