Esad gözlemcileri örtü olarak kullanıyor

Arap Birliği ile Esad arasında imzalanan barış planı çöktü.

Suriye'deki şiddete dair tatmin edici bir sonuca varamayan Arap Birliği gözlemci heyetine "geri dön" çağrısı yapıldı ve Suriye rejiminin, insanlık dışı hareketlerine devam etmek için gözlemcileri "örtü" olarak kullandığı belirtildi.

ABD'nin gizli Suriye planını masaya yatırdığına dair iddialar Amerikan basınında yer alırken, Suriye krizinin çözümü için "son umut" olarak görülen Arap Birliği barış planı başarısızlığa uğradı. Esad rejiminin muhaliflere karşı şiddet uygulayıp uygulamadığına dair tespitte bulunmak üzere Suriye'ye giden ancak tatmin edici bir sonuca ulaşamayan Arap Birliği gözlemci heyetine "derhal Suriye'yi terket" çağrısı yapıldı.

Arap Birliği danışma komitesi Arap Parlamentosu, Şam yönetiminin devam eden şiddet ve kötü muameleleri gizlediği gerekçesiyle Arap Birliği'nin gözlemci misyonunun acilen Suriye'den çıkması gerektiğini belirtti. Arap Parlamentosu Başkanı Ali El Salim El Debaş, Suriye'de şiddetin devam ettiğini belirterek, olanlar nedeniyle Arap gözlemcilerin bu ülkede bulunmalarının Arap halkının kızgınlığını artırdığını, gerçekleri bulma misyonuyla gönderilme amacının boşa çıkarıldığını söyledi.

YARGIDA BULUNMAK İÇİN ERKEN

Debaş, Suriye rejiminin, Arap Birliği'nin gözleri önünde insanlık dışı hareketlerine devam etmek için Arap gözlemcileri "örtü" olarak kullandığını ifade etti. Arap Parlamentosu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi'ye de gözlemcilerin acilen geri çekilmesi hakkında bir kararı kabul etmeleri için Arap Dışişleri Bakanlarını toplaması çağrısında da bulundu. Arap Parlamentosu, Arap Birliği'ne Suriye ile ilişkilerin dondurulması için ilk teklifi yapan organ olmuştu. Arap Birliği'nden bir yetkili, Arap Parlamentosu'nun çağrısıyla ilgili yaptığı açıklamada, gözlemci misyonunun başarısı hakkında yargıda bulunmak için henüz çok erken olduğunu belirterek, gözlemcilerin bir ay daha Suriye'de kalmasının ve daha fazla gözlemcinin bu ülkeye gönderilmesinin planladığını kaydetti. Suriye'de 9 aydır devam eden halk ayaklanmasında 5 bin 862 sivilin öldürüldüğü belirtiliyor. Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre ölenlerin 396'sını çocuklar, 146'sını da kadınlar oluşturuyor. 287 tutuklunun ise işkence sonucu hayatını kaybettiği öne sürülüyor.

Yeni Şafak

Dünya Haberleri