Düzenli kitap okuma ile bunama, alzheimer riski azalıyor

Kur'an oku, hadis oku, tefsir oku, Cevşen oku, roman oku...

Yeni bir araştırmada, düzenli kitap okuma alışkanlığının stres seviyesini düşürdüğü ve ilerleyen yaşlarda Alzheimer ile demans riskini azalttığı ortaya konuldu.

Cambridge Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmada, keyif amacıyla kitap okumanın zihinsel sağlığa etkileri incelendi. Çocukluktan ileri yaşlara kadar on binlerce kişinin bilişsel ve nörolojik verilerinin değerlendirildiği çalışmada, düzenli okuma alışkanlığının farklı yaş gruplarında çeşitli bilişsel faydalarla ilişkili olduğu belirlendi.

ÇOCUKLUKTA BAŞLAYAN OKUMA ALIŞKANLIĞI

Araştırmada, erken yaşlarda kitap okumaya başlayan çocukların dikkat, hafıza ve akademik başarı düzeylerinin daha yüksek olduğu görüldü.

Düzenli kitap okuyan çocukların ekran başında daha az zaman geçirdiği ve bunun uyku kalitesine de olumlu yansıdığı kaydedildi.

ALZHEİMER RİSKİ YÜZDE 33 DAHA DÜŞÜK

Araştırmada 55 yaş ve üzerindeki yaklaşık 6 bin kişi beş yıl boyunca takip edildi. Kitap, gazete ve dergi gibi yayınları düzenli olarak okuyan kişilerde bilişsel gerileme ihtimalinin daha düşük olduğu belirlendi.

Verilere göre düzenli okuma alışkanlığı bulunan kişilerde Alzheimer riskinin yüzde 33 daha düşük olduğu tespit edildi.

BEŞ DAKİKALIK OKUMA BİLE STRESİ AZALTIYOR

Beyin görüntüleme çalışmalarında ise kitap okuma sırasında hafıza, öğrenme ve duygu kontrolüyle ilişkili kortikal bölgelerdeki sinirsel bağlantılar incelendi.

Araştırmacılar, kurgusal bir metne yalnızca beş dakika odaklanmanın stres seviyesini yüzde 20’ye kadar azaltabildiğini belirtti. Kitap kulüpleri ve aile bireyleriyle birlikte gerçekleştirilen okuma etkinliklerinin bilişsel faydaları artırabileceği de ifade edildi.

Karar

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Sağlık Haberleri