Dünyada Bir İlk

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Boğazı’na yapılacak ve dünyada bir ilk olma özelliğine sahip 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli projesini açıkladı. 3,5 milyar dolara mal olacak olan proje, 2020’de tamamlanacak

İstanbul Boğazı’na yapılacak 3 katlı tüp geçit projesinin detayları Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıkladı. Davutoğlu, yap-işlet-devret modeliyle 5 yıl içinde tamamlanması beklenen proje ile tüm ulaşım akslarının birbirine entegre olacağını ve Hasdal-Ümraniye Çamlık arasının 14 dakikada geçileceğini söyledi. Davutoğlu, dünyanın ilk üç katlı tünelinin Türkiye’nin 2023 hedefini yansıttığını söyledi.  

Başbakan Davutoğlu, “Bugün sizlere müjdelediğimiz, 3 katlı mega proje, 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, sembolik bir anlam da taşıyor. 3 kat demek; 3 imparatorluk demek. Üç kat, iki karayolu, bir metro yoluyla boğazın altından geçip, 6,5 kilometrelik bu tünel, bir anlamda 3 imparatorluk üzerinde İstanbul’un 4. büyük küresel devleti, Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin işaret fişeği de olacak. İstanbul’a her şey yakışır” dedi.

TÜNEL 6.5 KİLOMETRE OLACAK

İstanbul Boğazı’na yapılacak 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin detayları, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda açıklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu “Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli” adı verilen proje ile birlikte, boğazın altı Küçüksu’dan Gayrettepe’ye üç katlı dev bir tünelle geçilecek. 3 katlı projede hem raylı hem de tekerlekli araçlar için geçiş güzergahları olacak. Yeni metro hattının Kadıköy - Kartal- Yenikapı- Sarıyer metrolarıyla bağlantısı olacak. Mega tünelin TEM, E5 ve 3 köprüyle de karayolu bağlantısı olacak. Çapı 18.80 metre olacak tünelin deniz yüzeyindeki derinliği 110 metreyi bulacak. Tünelin 3 katlı kesiminin uzunluğu 6.5 km olacak” dedi.

 “HASDAL-ÜMRANİYE-ÇAMLIK ARASI 14 DAKİKADA GEÇİLECEK”

Mega proje ile 9 raylı sistemin birbiriyle irtibatlanacağını ve bütün ana aksların birbirine bağlanacağını ifade eden Davutoğlu, “Fatih Sultan Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü birbirine ring halinde bağlanıyor. İstanbullular trafik çilesini çok çektiler. 
Çok uzun süre trafikte bekleyen, özel araçları içinde saatlerce kalmalarına sebebiyet veren trafik çilesini aşmak için geçmişte çok büyük projeler geliştirildi. Bu proje ile birlikte zaman tasarrufu en iyi şekilde değerlendirilecek. Hasdal-Ümraniye Çamlık arası 14 dakikada geçilecek. 
İncirli-Söğütlüçeşme arası 40 dakikada geçilecek. 3 havalimanı, köprü ve bu köprüleri birbirine bağlayan akslar tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu maksimum düzeye çıkartacak. Bu proje ile yıllık sera gazları 115 bin ton azalacak. Havayı kirleten gazların hacmi 29 bin ton azalacak, yeni bir arazi kullanılmasına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiği rahatlatılacak” şeklinde konuştu.

“TÜNELİN HER NOKTASI KAMERALARLA İZLENECEK”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, tünel içinde yangın algılama ve söndürme sistemleri olacağını ifade ederek, “Her noktaya kameralar yerleştirilip, kameralar tarafından izlenecek. Herhangi bir tehlike durumunda güvenlik sistemi devreye girecek. 
Her 500 metre bir duraklama, bekleme alanı oluşturulacak. 3 kat arasında geçişkenlikler merdivenlerle herhangi bir olağanüstü durumda tedbir alınmasını sağlayacak sistem olacak. Metro kısmında otomatik sinyalizayon ve otomatik yavaşlatma ve hızlandırma sistemi olacak. Yani yepyeni bir İstanbul’a bir mega proje ile yürüyoruz. Bu proje ile İstanbul üzerinden yeni Türkiye’nin işaret fişeği var” dedi. Davutoğlu, 5 yıl içinde tamamlanması beklenen Mega Projenin ihale işlemlerinin de seçimlerden önce tamamlanması planladıklarını sözlerine ekledi.

DEVLETİN KASASINDAN PARA ÇIKMAYACAK

Projenin detayları hakkında bilgi veren Bakan Lütfi Elvan ise, “Bu proje sadece kıtaları değil, dünyayı birleştiren İstanbul’un fiziğine dokunup, ruhunu rahatlatacak bir projedir. Sizlere dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan İstanbul’un trafiğini rahatlatıp, toplu ulaşımına neşter vuran, İstanbul ulaşımını bir omurgaya oturtan, metro ve karayolu akslarını birleştiren 3 katlı büyük İstanbul Tüneli’ni sunuyoruz” dedi.

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ 

Gayrettepe- üçüncü havalimanı hattı ile İstanbul’un üç havalimanının raylı sistemle birbirine bağlanacağını belirten Bakan Lütfi Elvan, Başakşehir’den Sabiha Gökçen’e kadar uzanan bir metro hattı olacağını söyledi. 
Elvan, İncirli’den Söğütlüçeşme’ye yeni metro ile 40 dakikada gidileceğini ifade ederek “Mega projemiz yap-işlet- devret modeliyle gerçekleştirilecek ve devletin kasasından bir kuruş çıkmayacaktır. 
İstanbul’da artık yaklaşık değil, dakikalık randevu verebilme, dolayısıyla zaman planlaması mümkün olacak. Biz bu yola baş koyduk. Üç katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

yeniakit

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri