Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de taşımanın yüzde 90’ının karayolları üzerinden yapıldığını belirterek, “43 milyar liraya yakın yatırımla 74 ili duble yollarla birbirine bağladık, bugün 21 bin 227 kilometre bölünmüş yolumuz var. Bu yolların bir yıllık zaman tasarrufu, yakıt tasarrufu, çevre etkisi 9.4 milyar lirayı buluyor” dedi.
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de taşımanın yüzde 90’ının karayolları üzerinden yapıldığını belirterek, “2003 öncesinde sadece 6 il bölünmüş yolla birbirine bağlıydı. 43 milyar liraya yakın yatırım yaparak bugün itibarıyla 74 ili, aynı zamanda birçok ilçeyi de duble yollarla birbirine bağladık. Kim kazandı, ülke kazandı. Çünkü bu yolların bir yıllık zaman tasarrufu, yakıt tasarrufu, çevre etkisi 9.4 milyar lirayı buluyor. 2003 yılında 6 bin 101 kilometrelik bölünmüş yolumuz varken, bugün 21 bin 227 kilometre bölünmüş yolumuz var” dedi.
120 köprü yaptık
2011 yılı içerisinde 1525 kilometre bölünmüş yol yapımı, 19 bin 3 kilometre asfalt onarımı yaptıklarını belirten Yıldırım, şunları söyledi:
“46 ilimize hizmet veren İzmir-Alsancak Limanında viyadüklerle şehir trafiğine soluk aldırdık. İstanbul Boğazı Avrasya Karayolu Tüneli’nin Şubat 2011’de temeli atıldı. 2015 yılında tamamlanması planlanmakta. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin yapım ihalesini gerçekleştirdik. Birçok ilde bölünmüş yolları tamamladık.
6 bin 14 metre uzunluğunda 118 adedi devlet ve il yollarında, 96 metre uzunluğunda 2 adedi otoyollarda olmak üzere 6 bin 110 metre uzunluğunda 120 adet köprü yapımı gerçekleştirdik. Sadece yol yapmadık tarihimizi de koruduk. Bununla birlikte 29 adet köprü onarımı ve 13 adet tarihi köprü restorasyonunu da tamamladık.”
112 milyar dolar
Son 9 yılda, ulaşım ve erişim altyapısına 112 milyar lira yatırım yaptıklarını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:
“2012 yılı içerisinde yatırımlara devam edeceğiz. 2012’de 1133 kilometresi devlet yolu, 29 kilometresi de otoyol olmak üzere toplamda 1162 kilometre bölünmüş yol yapılması planlanıyor. Bu yıl ayrıca 140 adet köprü de inşa edilmesi hedefleniyor. Göreve geldiğimiz döneme kadar yılda 18 kilometre demiryolu yapılmıştı. Son 9 yılda, yıllık ortalama 135 kilometre demiryolu yapılır hale geldik.
Demiryolları, istiklalimizin lokomotifi olduğu gibi istikbalimizin de lokomotifi olacak. Bu bağlamda, Yüksek Hızlı Treni de ülkeye kazandırdık. 2.5 yılda 4 milyon yolcuyu Yüksek Hızlı Tren ile taşıdık. Hizmete soktuğumuz Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren hattının ardından Ankara-Sivas hattının da yapımı devam ediyor. Demiryollarına, 2002-2011 yılları arasında TCDD bünyesinde toplam 6 milyar liraya yakın yatırım yaptık. 2011 yılının son günlerinde (28 Aralık 2011) Ankara-İzmir yüksek hızlı tren ihalesini yaptık.”
Rotahaber