Yetkin Bilgin'nın haberi;
OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca, istikrarlı bir şekilde pazar paylarını artırdıklarını ve yılın ilk üç ayında beklentilerin üzerinde büyüme yakaladıklarını söyledi.
İlk çeyrekte satışlarını geçen yıla göre yüzde 15 artırdıklarını vurgulayan Ağca, bunda, kışın yaşanan doğalgaz krizinin de payı olduğunu ifade etti. Ağca, "Yılın ilk iki ayında çevrim santralleri gaz alamadı. O dönemde bazı santrallerin motorin ihtiyacını karşıladık. Marmara Ereğlisi depolarımızda yeterli miktarda ürün bulunuyor. 80 bin metreküp ilave satışımız oldu. Ancak ilave satışı çıkarınca bile geçen seneye göre satış ve pazar payında artış sağladık." dedi.
2012, OPET'in kuruluşunun 20'nci, Koç ile ortaklığın 10'uncu yılı. Şirket, yılın ilk üç ayında 50 milyon lira kâr ve 3,8 milyar lira ciroya ulaşırken, son 5 aylık cirosu 5,8 milyar lira, kârı ise 77 milyon lira oldu. İlk çeyrekte satış hacminde yüzde 7-8 büyüme hedefini aşan şirket, 2012'yi yüzde 10 büyümeyle kapatmayı hedefliyor. Gazetecilerle sohbet toplantısında, akaryakıt sektöründeki gelişmeleri değerlendiren OPET Genel Müdürü Ağca, akaryakıt fiyatlarında gerçekleşen zam ve indirimler konusunda dağıtım şirketlerine haksızlık yapıldığı görüşünde. Benzin ve motorine sürekli zam üstüne zam yapıldığı konusunda kamuoyunda bir kanaat oluştuğuna işaret eden Cüneyt Ağca, şu değerlendirmeyi yaptı: "En son motorin zammı 15 Mart, benzin zammı da 29 Mart'ta yapıldı. Yakında benzin 4 lirayı görecek. Daha önce 4,68 iken 5 lira olacak şeklinde haberler vardı. Şimdiyse 4,20. Yani 4 liraya daha yakın. Söylendiği gibi 'petrol artınca akaryakıt fiyatları hemen artıyor, petrol düşünce hemen yansımıyor' değil. Son dönemde petrol fiyatları düşüyor, bu da pompaya yansıyor." Ağca, akaryakıt fiyatlarının petrolün uluslararası piyasalardaki fiyatlarına bağlı olarak değiştiğine işaret ederek, son dönemde petrolün varilinin 100 doların altına indiğini kaydetti. Bu rakamın çok anormal bir seviye olmadığını vurgulayan Ağca, fiyatları kestirmenin çok zor olduğunu, uluslararası gelişmelerden etkilendiğini kaydetti. Ağca, artık çok keskin iniş çıkışların yaşanmadığını, fiyatların yavaş hareket ettiğini belirtti. Türkiye'de piyasa oluşturan birden fazla faktör olduğuna işaret eden Ağca, uluslararası petrol fiyatlarının yanı sıra döviz kurunun da bunda belirleyici olduğunu ifade etti.
Ağca, son birkaç yılda kâr marjlarında genelde düşüş olduğunu söyledi. 2009'da başlayan tavan fiyat uygulaması ve geçen sene başında getirilen promosyon yasağının marjını aşağı çektiğini belirten Ağca, "Genelde 38-39 kuruşlarda gitti bayi artı dağıtım şirketi marjı. Son dönemde 1'er 2'şer kuruşluk farklar var. Ancak enflasyon var, her yıl yüzde 10 daha fazla olması lazım." şeklinde konuştu. THY'nin Türkiye'deki bütün yakıt ihtiyacını karşılayan OPET, yerli yabancı başka havayolu şirketlerine de yakıt vermeye başladı. Genel Müdür Ağca, altyapılarının bunun için müsait olduğunu ve Türkiye'nin bütün havaalanlarında hizmet verecek durumda olduklarını ifade etti. OPET'in jet yakıtı verdiği önemli şirketler arasında British Airways, Lufthansa, Singapur Havayolları, Iberia ve Aeroflot da bulunuyor.
Zaman