Darbeci generale gönderilen ‘ebedi Nurcu’ telgrafı

Zulmün zirvelere tırmandığı en korkulu bir devirde, bir Generale çektiği telgraf olay olmuştu

RİSALEHABER

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ile görüşen Son Şahitlerden Said Gecegezen ağabeyi vefat yıldönümünde rahmetle anıyoruz. 1926 doğumlu olan Gecegezen ağabey 17 Mayıs 2016'da vefat etmişti.

Said Gecegezen ağabeyin “Nurcu” imzasıyla dönemin generallerine gönderdiği telgraflar meşhurdur.

Yoğun bir baskı döneminde yazılan ve sert ifadelerin yer aldığı telgraflar çeken Said Gecegezen ağabey, Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin de övgüsünü almıştı.

Ömer Özcan, “Ağabeyler Anlatıyor” kitabında Said Gecegezen ağabeyle yaptığı söyleşiyi ve telgraf olayını Risale Haber okuyucuları ile paylaştı.

Said Gecegezen anlatıyor

1926 Konya doğumluyum. 1957 senesinde 31 yaşında iken Risale-i Nur’u tanıdım. Mahkeme adımı sehven ‘Seyyid (Said) Gecegezen’ diye yazmıştı

Risale-i Nur’u tanıdıktan sonra dayanamayıp üç ayda bir Isparta’ya gidip Hz. Üstad’ı ziyaret ederdim. Üstad’ın yanında devamlı kalmasam da sıklıkla ziyaretine gidiyordum.  Yanında 45 dakika kaldığım oluyordu.

EBEDİ NURCU

Üstad’ı hakaret ettiklerinde dayanamaz -menfi harekete müsaade olmadığı için- tek silahım telgrafla Başbakan’a, İçişleri Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı’na, milletvekillerine telgraf çekerdim. Ben o yanlış hareket edenlere karşı değil, onlar yanlış karar veriyorlardı. Üstad’a karşı ihanet edenlere karşı çekerdim bu telgrafları. Karşıda imansızlık cereyanı var, bile bile kastediyorlardı. Telgrafın altına imza olarak “Nurcu Said Gecegezen” veya ‘Ebedi Nurcu Said Gecegezen” diye yazardım.

GECEGEZEN’İN TELGRAFINI YAYINLAYAN GAZETE TOPLATTIRILDI

26 Mart 1964 tarihinde Said Gecegezen tarafından Adalet Bakanı Sedat Çumralı’ya çekilen telgraf:

“Yardımlarınızla birlikte İslam dinimize ait vicdan hürriyetimize yapacağınız istibdadı mutlaka karşı biz de cevap olarak deriz: Bizi zulümleri altına alacak olanları mahkemeyi kübraya kahharı ZÜLCELALE acil olarak şekva ediyoruz. Kuracağınız darağaçlarına LÂİLÂHE İLLALLAH MUHAMMEDURRESULULLAH diyerek daima ve her an hazırız. Hasbünallah ve ni’melvekil. Son sözümüz budur. Hak yolunda koşan ve koşturan komünizme karşı manevi savaşan Kur’anın elmas kılıcı RİSALE-İ NUR okuyucusu ve neşriyatçısı ve Kur’anın HÂDİMİ. Nurcu Said Gecegezen KONYA”

 Said Gecegezen’in “Ebedi Nurcu” imzasıyla çekmiş olduğu telgrafı haber yapan 15 Eylül 1966 tarihli Yeni İstanbul Gazetesi toplattırılıyor. Bunun haberini veren 16 Eylül 1966 tarihli Milliyet gazetesinde çıkan haber.

“Yeni İstanbul Gazetesinin dünkü sayısı mahkeme kararı ile toplattırılmıştır. Toplatmaya, kendisini “Ebedi Nurcu” diye tanıtan Said Gecegezen adlı bir şahsın Adalet Bakanına çektiği telgrafın yayınlanması sebep olmuştur. Savcılık, telgraf sahibi ve gazete sorumluları hakkında T.C. Kanununun 163 üncü maddesi uyarınca kovuşturma açmıştır.” MİLLİYET 16.09.1966

GENERAL FARUK GÜVENTÜRK’E ÇEKİLEN MÜTHİŞ TELGRAF

Bediüzzaman Hazretleri Said Gecegezen’e hiç boşuna Es’ad der mi? Bunun cevabı, zulmün zirvelere tırmandığı en korkulu bir devirde, bir Generale çektiği telgrafın içinde var. Cesareti, “Sizin tefessüh etmiş olan vicdanınıza pek kısa bir cevaptır” şeklinde başlayan satırlar içinden okunabilir. Eskiler bilir, General Faruk Güventürk’ün işi gücü nurcularla uğraşmaktı o tarihlerde. Hem de basın önünde aleni yapardı saçma-sapan tehdit ve iftiralarını...  Onun nasıl bir adam olduğunu Said ağabeyin telgrafının içeriğine havale ediyorum. Güventürk Paşa telgrafın çekildiği 7 Mayıs 1964 tarihinde Kayseri’de bulunuyordu. 27 Mayıs darbesinden sonra Kayseri’deki Doğu Menzil Komutanlığı’na getirilmişti. Telgraf şöyle:

ELT TELGRAF 7/5/1964

FARUK GÜVENTÜRK GENERAL KAYSERİ

Sizin tefessüh etmiş olan vicdanınıza pek kısa bir cevaptır.

Sizin gibi gaddar bir zalime pek çok kuvvetli cevabımız var ise de sizin müsbet fikir cephenizden dolayı bu Müslüman millete samimi bir insan olmayıp, yalnız Türk milletine aid şerefli Türk ordusunun âli muzafferiyet elbisesini hunharcasına pek fazla istismar ederek kahrolmuş kızıl kızıl yüzünüze maske yaptığınızı kanunsuz keyfi küfri hareketinizle, kızıl cephesini göstermeniz bizim için büyük bir muzafferiyetin cihan şümul tetimmelerindendir.

Biz mücahid nurcular ise evvel Allah sonra Resulullah ve umumi enbiya ve asfiyaların ve evliyaların öncü hattında on dört asırdır nuruyla beşeriyeti zulmetten nura kavuşturan Kur’anı Hakîmin mutlak ve mutlak hâkimiyet ve galibiyet kılıncı ile (o da bu zamanda Risale-i Nur’dur) Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını muhatap kabul ederek gizli zındıka kumandanlarının bu vatana maddi ve manevi vuracakları darbeye karşı bu asırda manevi ordu kumandanlarımızdan Bediüzzaman Said Nursi olarak biz onun manevi askerleri olarak bilhassa ve bilhassa bu aziz necip Türk milletini büyük bir vartadan, anarşistlikten kurtarmak için canlarımızı ve hatta ebedi saadetlerimizi dahi fedai-i İslam olarak Hazreti Allah celle celalühü, nev’i beşerin en büyük reisi ve kurtarıcısı bugün için altıyüz milyon Müslümanların kalbinde Hazreti Muhammed Peygamberimize (A.S.M.) Kur’an-ı Kerimin önünde kasem etmişiz. Asla ve kat’a Risale-i Nur’dan ve Üstadımız Bediüzzaman’ın feragat meslek-i umumisinden ayrılmayacağız.

Zulmün topu var, güllesi var, kal’ası varsa;

Hakkında bükülmez kolu, dönmez yüzü vardır.

Bu yazımızı Allah’ımızın izniyle ve kuvvetiyle Hazreti Peygamberimizin âli himmetleriyle umum enbiyaların huzurunda, Salihlerin dualarıyla Allah’a iman şahadetnamemin imzasını üç defa yazacağım.

Said Gecegezen Said Gecegezen Said Gecegezen

İnşallah ebedi Nurcu Konya - Türkiye

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Nur Talebeleri Haberleri