Onları hayretler içerisinde bırakan olay, Güney Amerika ülkesi Şili'nin kuzeyindeki Atacama Çölü civarında 75 balina iskeletinin bulunması.
Öyle ya denize neredeyse bir mil uzaklıkta bulunan çölde nasıl olur da balina iskeleti yer alabilirdi. Şilili bilim adamları ve Smithsonian Enstitüsü'nde görev alan araştırmacılar, neredeyse çoğunun otobüs büyüklüğünde olduğu balina iskeletlerinin çölde nasıl bulunduğu üzerinde çalışma yürütüyor. Daha önce de Mısır ve Peru'da balina fosilleri bulunmuştu. Ancak araştırmacılara göre, 2 milyon ila 7 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen bu balina iskeletleri diğerlerine nazaran daha az çürümüş. İskeletlerin yüzde 20'den fazlasının sağlam olduğuna işaret eden Şilili araştırmacılar, çölde daha da fazla balina iskeletinin bulunabileceğini ifade ediyor.
İskeletlerin yol genişletme çalışmaları sırasında bulunduğu belirtiliyor. Araştırmacılardan Nicholas Pyenson, balinaların toplu ölmüş olabileceğine işaret ediyor. Akıllarında bir sürü varsayım olduğunu kaydeden Pyenson, toplu ölüme yol açan sebebi öğrenmeye çalıştıklarını belirtiyor. Avustralya'nın Melbourne şehrindeki Victoria Müzesi'nde görev alan fosil bilimci Erich Fitzgerald, her biri yaklaşık 8 metre uzunluğunda olan balina iskeletlerinin çölde bulunmasının önemli bir olay olduğunu vurguluyor. Fitzgerald'a göre, neredeyse çürümemiş olan bu balina fosilleri, ekoloji ve bu hayvan türü üzerinde önemli çalışmalar elde edilmesine ışık tutabilir. Balinaların çölde bulunmasını 'olağanüstü bir vaka' olarak değerlendiren bir diğer araştırmacı Hans Thewissen ise balinaların muhtemel bir deprem ya da fırtına nedeniyle çöle sürüklenmiş olabileceğini ileri sürüyor.
Zaman