İşsizliğin en önemli sebeplerinden birisinin mesleksizlik olduğuna işaret eden Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, "Mutlaka çocuklarımızı okutmalıyız. Hatta, meslek eğitimine yönlendirerek altın bilezik kazanmalarını sağlamalıyız." dedi. Dinçer, özellikle meslek liselerine giden çocuklara özel teşvikler verdiklerine dikkat çekti.
Küresel krizle birlikte artış gösteren işsizlik, ekonomideki düzelmeyle birlikte düşüş gösterse de Türkiye'nin en önemli problemi olmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'de özellikle lise mezunları arasında işsizliğin fazla olduğuna dikkat çekerek, "Sebebi, bir meslek bilmemeleri, liseyi okudukları halde meslek öğrenmeye yönelmemeleridir." dedi.
Bakan Dinçer ve Enerji Bakanı Taner Yıldız, Zonguldak'ın Karaman beldesinde, Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı'nın (Amelebirliği) 24 derslikli ilköğretim okulu ile kompleksinin açılış törenine katıldı. Bakan, törende yaptığı konuşmada, işsizlik problemine değindi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçen ay açıkladığı verilere göre, işsizlik oranı eylülde geçen yılın aynı dönemine göre 2,1 puan, bir önceki aya göre 0,1 puan gerileyerek yüzde 11,3'e indi. İşsiz sayısı ise eylülde bir yıl öncesine göre 462 bin kişi azalışla 2 milyon 934 bin kişi oldu. Bakan Dinçer de konuşmasında Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğuna işaret ederek, "Birçok vatandaşımız, çocukları için bizden iş istedi. İşsizliğin en önemli nedenlerinden birisi, çocuklarımızın belirli konuda meslek sahibi olmamalarıdır. Çocuklarımızın bir mesleği yoksa, belirli konularda uzman olmamışlarsa iş bulma imkanları sınırlıdır." dedi. İş isteyenlere 'Ne iş yaparsın?' diye sorduğunda 'Ne iş olsa yaparım.' şeklinde cevap aldığını belirten Dinçer, "Bunu tercüme edecek olursak 'Benim elimden hiçbir iş gelmiyor.' demektir. Mutlaka çocuklarımızı okutmalıyız. Hatta, meslek eğitimine yönlendirerek altın bilezik kazanmalarını sağlamalıyız." şeklinde konuştu. Dinçer, özellikle meslek liselerine giden çocuklara özel teşvikler verdiklerine dikkat çekti. Buna göre, meslek lisesindeki öğrencinin staj sırasındaki tüm sosyal ve sağlık ile sosyal güvenlik teminatları bakanlık tarafından sağlanıyor. Staj süresince sağlık sigortası devlet tarafından yatırılıyor. İstihdam edilen meslek lisesi mezunlarının sosyal güvenlik primi işveren payını 2,5 yıl boyunca bakanlık üstleniyor. Bakan Dinçer bu düzenlemelerle meslek lisesi mezunlarının istihdam edilmesini teşvik ettiklerini, meslek yüksekokulu mezunları için de aynı durumun geçerli olduğunu kaydetti. İlköğretim ve liseyi bitirenleri İşkur'a yönlendirerek meslek öğrenmelerinin sağlanmasını isteyen Dinçer, şöyle konuştu: "İşkur'a meslek öğrenmek için giderlerse günlük 15 lira cep harçlığı veriyoruz. İşkur'da eğitim alıp sonra da istihdam edilirlerse, onların da sosyal güvenlik payının işveren kısmını yaklaşık 6 ay süreyle biz ödüyoruz. Oldukça önemli kolaylaştırıcılar sağladık. Bundan faydalanmanızı öneririm." Enerji Bakanı Yıldız da konuşmasında, dün yapılan açılışın hiç unutmayacağı bir tarihte olduğunu, 01.01.2011 saat 11.00'in 30-40 yıl geçse bile rahat hatırlanabilecek tarih olduğunu söyledi.
Zaman