Bu tatlar tescilli

Yakın zamanda, Mersin’de ramazan ayında pişirilen kerebiç tatlısı, coğrafi işaret aldı ve Mersin’e ait bir lezzet olarak tescillendi.

Her anlamda oldukça zengin Anadolu topraklarının mutfağı da bin yılların bereketiyle donanmıştır. Yaşadıkları bölgedeki iklim koşulları, din ve geleneklerin etkisiyle şekil verdikleri yemekler, savaşlar, doğa olayları, ekonomi gibi sebeplerle 4000 yıldır bu coğrafyada yer değiştirir, özellik değiştirir ve her değişimle eşsiz bir hale gelir. Bu topraklarda her yemeğin bir tarihi, bir hikayesi ve bir hafızası vardır. İşte bizim başlıca çabalarımızdan biri, bu yemekleri aramak, bulmak ve öyküsünü tüm dünyaya anlatabilmektir.

BİZE ÖZGÜ YEMEKLERİMİZ

Bazı yemeklerse bir kültür, bir şehir, bir gün ile birlikte anılır olmuş, özdeşleşmiştir. İşte bugün, bayramın sonunda, tescillenmiş, belgelenmiş bu özgün yemeklerden bahsedelim istiyorum. Yakın zamanda, Mersin’de ramazan ayında pişirilen kerebiç tatlısı, coğrafi işaret aldı ve Mersin’e ait bir lezzet olarak tescillendi. Rize’nin “kel simit”i, Artvin Hopa adına tescillenen Laz Böreği, Kilis adına tescilli Cennet Çamuru, Siirt Büryan Kebabı, Muğla Milas’a tescillenen Tepsi Böreği, Ankara Döneri ve Adana Kebabı bu yemeklerden sadece bir kaçı. Bu hafta sonu, bu tescilli yemeklerimizden bir kaç tanesinin nasıl yapıldığına bir bakalım mı? Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.

Yeni Şafak

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Güncel Haberleri