BM Suriye’yi bu kez ‘tamamiyle’ kınadı!

Kim takar genel sekreteri

Sezai Kalaycı'nın haberi:

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye’de Esed güçlerinin son haftalarda düzenlediği 'varil bombalı' saldırıları kınadı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ‘‘Suriye’deki çatışmalara korkunç bir boyut katan varil bombalarının kullanılmasını tamamiyle kınıyorum.’’ diye tepki gösterdi.

Taraflardan, daha fazla insani yardımın ulaşabilmesi için ablukaları kaldırmalarını, tutukluları serbest bırakmalarını ve yardım girişlerine izin vermelerini talep eden Ban, ülkede acının dindirilmesi için herkesin gayret göstermesi gerektiğini dile getirdi. Halep’te sivil ayrımı gözetmeden yapılan bombalı saldırılara da dikkat çeken Ban, ‘‘Suriye’deki çatışmalara korkunç bir boyut katan varil bombalarının kullanılmasını tamamiyle kınıyorum. Taraflar, ülkelerinin daha iyi bir geleceği için iyi niyetlerini göstermeleri gerek.’’ dedi.

Ban ayrıca, Suriye’de savaş suçu işleyenlerin cezasız kalmayacağı ve insanlığa karşı suç işlememeleri konusunda tarafları uyardı.

Cenevre-2 Konferansı’nın yapılabilmesi için ellerinden gelen çabaları sürdürdüklerini belirten Ban, İran’ın da bu toplantıya katılması gerektiğini vurguladı. İran’ın Cenevre-2 Konferansı’nda olması gerektiği hususuna işaret eden Ban, ‘‘Henüz İran’ın konferansa katılımına ilişkin tartışmalar neticelenmedi. İran’ın toplantıya katılması gerektiği fikrindeyim. Bu konuda BM Güvenlik Konseyi üyeleri arasında görüş ayrılıkları var. Bir an önce çözülmesini ümit ediyorum.’’ şeklinde konuştu.

Müzakerelerin alternatifinin Suriye’de daha fazla kanın akması, daha fazla acının yaşanması anlamına geldiğine dikkat çeken Ban, muhaliflerden geniş temsil gücüne sahip ekip ile Cenevre-2 Konferansı’na katılmalarını istedi. Ban, Cenevre-2 Konferansı’nın 22 Ocak tarihinde yapılacağını da yineledi.

Cihan

Dünya Haberleri