Rohingya bölgesindeki gözlemlerini BM üyeleri ile paylaşan özel danışman Nambiar, yaptığı yazılı açıklamada, "Birleşmiş Milletler, Myanmar ve halkına, reform ve ulusal uzlaşma çabaları çerçevesinde, zorlukların üstesinden gelmek için yardımcı olmaya kendini adamıştır. BM, bu ruhla, etnik veya dini kimliğine bakılmaksızın Rohingya eyaletindeki şiddet mağdurlarına yardımcı olmak için çalışmaktadır" ifadelerine yer verdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Myanmar Özel Temsilcisi olarak, olaylardan en çok etkilenen yerleşim yerlerinden bazılarını BM İnsani Yardım Ekibi ile birlikte gezdiklerini söyleyen Vijay Nambiar, Myanmar Cumhurbaşkanı Tein Sein ile yaptığı görüşmesinde BM Genel Sekreteri'nin endişe ve beklentilerini aktardığını kaydetti.
Yerel topluluklar ve göçe zorlanmış gruplar ile yaptığı görüşmelerin sonuçlarını ve Rohingya'da mevcut durumu BM'ye bildirdiğini belirten Nambiar sözlerini şöyle tamamladı:
"Myanmar hükümeti tarafından yapılan açıklamada konuyu hassasiyetle ele almak gerektiği vurgulanırken, ben geçtiğimiz günlerde, bu trajik hadisenin bağımsız ve şeffaf bir yolla araştırılması için yetkililere çağrıda bulundum. Böylesi bir hareket, hukukun üstünlüğü ve yaygınlığını kanıtlayacak ve aynı zamanda, ulusal uzlaşma sürecinin bir parçası olarak Rohingya Müslüman toplumuna yönelik şiddetin altında yatan nedenlerini de ele alacak bir yapı arz etmelidir."
Stargundem