BM, Gazze'de su kıtlığına ve hijyen sorununa dikkati çekti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Gazze'de nüfusun büyük çoğunluğunun yeterli su, sanitasyon ve hijyen olanaklarına sahip olmadığını bildirdi

Haq, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen günlük basın toplantısında, Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili güncel bilgileri paylaştı.

İsrail'in bölgeye yönelik kısıtlamalarına işaret eden Haq, "Gazze'deki nüfusun 1,3 milyondan fazlası, yani nüfusun yarısından fazlası, kişi başı günde 6 litreden az suya sahip. Bu da 15 litrelik acil durum standardının çok altında." ifadesini kullandı.

Haq, Gazze'de evlerde kullanmak için ihtiyaç duyulan kısıtlı suyun da bölgeye tankerlerle taşınması gerektiğine dikkati çekerek, bölgedeki 900 bin kişinin de etrafta biriken çöplere maruz kaldığını vurguladı.

BATI ŞERİA'DAKİ SORUNLAR

Haq, işgal altındaki Batı Şeria'da ise İsrailli işgalcilerin şiddetinin devam ettiğini anlatarak, pazar günü Nablus vilayetinde işgalci grubun, aralarında çocukların da bulunduğu birçok Filistinli aileyi acil sağlık hizmetleri gibi "temel hizmetlerden izole edecek bir kontrol noktası" oluşturduğunu aktardı.

Bölgedeki sağlık hizmetlerine yönelik İsraillilerin saldırılarının arttığını belirten Haq, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak, sadece temmuzda sağlık hizmetlerine yönelik 37 saldırı kaydedildiğini, bu sayının "yılın başında 10 olan aylık ortalamanın çok üzerinde" olduğunu ifade etti.

Haq, iki devletli çözüme atıfta bulunarak, "İsrailliler ve Filistinlilerin birbirleriyle barış içinde yaşamanın bir yolunu bulmaktan başka seçenekleri yok." dedi.

aa

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri