Danıştay’da açtığı davanın sonucunda alınan yürütmeyi durdurma kararı ile başörtülü meslektaşlarına duruşma salonu yolunun açılmasını sağlayan Avukat Şaştım “Hukuk doğru bir karar aldı" dedi.
Avukat kimliğinin yenilenmesi için Türkiye Barolar Birliği’ne başörtülü fotoğraf veren fakat birliğin 3 Kasım 2011’de Meslek Kuralları’nın 20. maddesini gerekçe göstererek başvurusunu reddetmesi üzerine Danıştay’a açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıkan Avukat Figen Şaştım, şunları söyledi:
Kararı duyunca şükrettim
Yedi yıl özel sektörde çalıştım. Arkadaşlarım vekalete duruşmalara girdi. Ben giremedim. Duruşmalara katılamamak beni yaraladı. 17 yıllık avukat olarak yasaklarla ömrüm geçti. Bireysel bir karar aldım. Bu yasağın devamına gönlüm ve aklım razı olmadı. Dava açtım. Davayı kazandığımı gazeteciler heber verdi. Allah’a şükrettim. Bu benimki 20 yıllık bir mücadele. Sarf ettiğimiz gayretler sonucu elde edinilmiş bir karardır. Allah mazlumun yanındadır. Adalet sonunda tecelli etti. Şahsımda başörtüsü mağduru kardeşlerim için önemli bir karar olduğunu düşünüyorum. Tüm meslek grupları için, başörtülü mağdurlar için önemli bir karar. Kararın kamuda görev yapanlar için emsal teşkil edeceğini düşünüyorum. Anayasa ve yasaları aşan bir düzenleme yapılıyorsa, bu emsal karar olmalı. Tabip Odası, Mimar Mühendisler Odası ve eğitim sendikaları için önemli bir karar. Yasakların kalkması gerekiyor. Yargıya başvurmak isteyen başörtüsü mağduru kişilerin de bundan faydalanması lazım.
Arkadaşlarımız için eylem
Hak arama bilinci olduğunu söyleyen Şaştım şöyle devam etti: Sivas İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Okula başörtülü kabul edilmiyorduk. 1. sınıfta eylem yaparak, ‘Başörtülü gelmezsek okula gitmeyeceğiz’ dedik. Ancak eylemli duruşumuz sayesinde eğitimimi başörtülü tamamladım. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandım. Başı kapalı kayıt yaptırdım ve başörtülü eğitimimi tamamladım. Ankara ve İzmir hukuk fakültelerinde başörtüsü sorunu vardı. Başörtülü eğitim gören arkadaşlarımız nedeniyle eylemler yaptık.
STAJ VE YEMİNİMİ KAYSERİ’DE YAPTIM
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdik sonra staj döneminde başörtüsü sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Avukat Figen Şaştım “1994 yılında İstanbul Barosu’na başvurduk. Stajda başörtüsü sıkıntısı daha çok yemin töreninde devreye giriyordu. Bunu öğrenince stajımı Sivas Barosu’na taşımak istedim. Orada sorun olunca Kayseri Barosu’na taşımak istedim. Bu mümkün olmayınca da stajımı yakıp İstanbul’dan Kayseri’ye başörtülü olarak staj yaptım, yeminimi yaptım ve ruhsatımı aldım” diye konuştu.
Star