İsmail Altunsoy'un haberi:
Enerji Yönetimi ve sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre, ihale için son haftaya girilirken İran milli gaz şirketi NIGC de Başkentgaz’ın satışıyla yakından ilgileniyor. İranlı şirket, ihale için ilgili dokümanları aldı.
Özelleştirme İdaresi mevzuatı gereği ihaleye teklif verebilmek için tanıtım dokümanı ve şartnamesinin alınması zorunlu. Aynı kaynaklar, Amerikan ambargosu ile mücadele eden İran’ın Türkiye’ye doğalgaz sattığına vurgu yaparken, Başkentgaz ihalesine bu ülkenin ilgi duymasını iki ülke arasındaki doğalgaz ticaretine bağlıyor.
Ocak 2013 tarihi itibarıyla 1 milyon 413 bin abonesi olan ve Türkiye’nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkentgaz, ilk olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteriyordu. Daha sonra yapılan mevzuat değişikliği ile Başkentgaz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) devredilerek özelleştirme kapsamına alındı. Şirket gerek Büyükşehir ve gerekse ÖİB kapsamında faaliyet gösterirken birkaç kez satışa çıkarılmış, yerli ve yabancı şirketler ihaleyle yakından ilgilenmelerine karşı satış süreci olumsuz sonuçlanmıştı. ÖİB geçen yıl da Başkentgaz’ın satışı için duyuru yapmış ve son teklif tarihini 17 Aralık 2012 olarak açıklamıştı. Ancak İdare, yatırımcılardan gelen talep üzerine teklif tarihini 18 Ocak 2013’e uzatılmıştı. Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin satışında sona gelinirken, ihaleye girecek şirketlerin 50 milyon dolarlık teminat yatırma mecburiyeti var. İran milli gaz şirketi NIGC, ihale için şartname alırken, teminat yatırarak ihaleye girip girmeyeceği ise belli değil.
Zaman