'Balyoz'da kasti hata'

Balyoz Planı'na dair yeni belgelerde, 'olası başarısızlık' önlemlerinin yer aldığı öne sürüldü. Buna göre yazışmalar 'kasten hatalı' yapılmış.

‘Balyoz Darbe Planı’ soruşturması kapsamında hava istihbaratçı emekli Albay Hakan Büyük’ün Eskişehir’deki evinde yapılan aramalarda ele geçirildiği belirtilen ek belgelerin detayları ortaya çıktı. Bir ihbar mektubuyla bulunduğu belirtilen belgelerin planın başarısız olması halinde neler yapılabileceği ve olası soruşturma durumunda alınacak önlemleri içerdiği belirtilirken, bir belgede de planların ortaya çıkmasının engellenmesi için ‘askeri yazışmalarda kasıtlı hata’ yapılmasının önerildiği belirtiliyor.

Balyoz davasının görüldüğü 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen belgelerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne 19 Şubat’ta gelen isimsiz bir e-posta üzerine bulunduğu belirtildi. Bu postada özetle, “Büyük, 28 Şubat sürecinde çok sayıda askeri ordudan attırmayı başarmıştır. Elde ettiği bilgi ve belgeleri Balyoz Darbe planında kullanılmak üzere üstlerine vakit kaybetmeden göndermiştir” denildi. İhbar mektubunda yer alan iddialardan bazıları şöyleydi: “Eskişehir’de bulunan Bilvanis adlı çiftliğe gelip gidenlerin gizlice görüntülenmesi, çiftlik üzerinden alçak uçuşlar yapılarak gelip gidenlerin korkutulması, Eskişehir’deki askeri lojmanlara girenler başörtülülerin fişlenmesi.”

İhbar mektubunda belgelerin Büyük’ün Eskişehir’de oturduğu evinde olduğu bilgisi de yer alında arama yapıldı. Ele geçirilen belgelerin Balyoz darbe planının devamı şeklinde olduğu öne sürüldü, Belgelerden bazıları şöyle:

23 Kasım 2003 tarihli bir belgede “Oraj Hava Harekat İhtimalat planına ilişkin bilgilerin bulunduğu dosyalar teslim alınmıştır. Yapılacak faaliyetler ektedir” yazıyordu. ‘Oraj İhtimalat Planı Tedbirleri’ isimli 2003 yılı Mart ayında hazırlanan ve ‘çok gizlilik” derecesi bulunan belgede ise planın başarısız olması durumunda oluşabilecek hukuki sonuçlar değerlendiriliyor ve delillerin yok edilebileceği belirtiliyor.

Belgede, “Planın başarısız olmasının nedeninin insan kaynaklı olabileceği, plan içinde yer alan bazı şahısların bazı komutanlara bilgi sızdırabileceği’ vurgulanıyor ve şu ifadeler yer alıyor: “Bilgi sızdıran kişilerin hakim iradeye yakın oldukları ve bundan sonraki süreçte de yakın olacakları düşünüldüğünde bu şahıslarla temas kurabilecek personelimizin onlarla beraber hareket etmesi sağlanmalı. Oluşturulması muhtemel soruşturma komisyonları vb. faaliyetlerde yer alarak bu alanlar boş bırakılmamalı.”

‘Kasten hata yapın’
Belgelerde ’Sahte Çürük Raporu Davasının’ tutuklu sanığı Albay Zeki Üçok’un da ismi yer aldı. Belgere göre Üçok, Oraj Harekat Planı hakkında olasi bir soruşturmaya karşı önlem almış.

Ek belgelerde emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen ‘Koruyucu Güvenlik Önlemleri’ konulu Kasım 2002 tarihli birifing yer aldı. Belgede etkisinin ‘bin yıl’ sürmesi beklenen faaliyetlerin istenilen düzeyde gelişmediği ifade ediliyor.
Başka bir belgedeyse karşılıklı yapılan yazışmalarda bilerek hata yapılmasının kararlaştırıldığı belirtiliyor. Belgede, “Bu kapsamda belirlenen hata-kod tablosu kullanılacaktır. Hata-kod tablosu sayesinde güvenliğin kontrolüne ilaveten kapalı mesaj iletimi de sağlanacaktır” deniliyor.

Deşifre olan emekli edilsin
Ele geçirilen belgelerde, hakkında işlem yapılan personelin derhal emekliye sevk edilmesi ve ceza almamasının sağlanması, suç unsuru sayılabilecek delillerin yok edilmesi, olası bir soruşturmanın Hava Kuvvetleri’ne bağlı askeri savcılık tarafından yürütülmesi gibi tedbirler yer aldığı belirtiliyor.
‘Oraj İhtimalat Planı Tedbirleri’ isimli 2003 yılı Mart ayında hazırlanan ‘çok gizli’ ibareli ‘T.C. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı Ankara’ başlıklı belgede ‘Oraj planının’ başarısız olması durumunda oluşabilecek hukuki sonuçlar şöyle değerlendirilmiş:
Suç unsuru sayılabilecek deliller yok edilecek. İdari olarak müdahil olunmayacak.
Hakkında işlem yapılan personel emekliye sevk edilecek.
Olası bir soruşturma Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı tarafından yürütülecek.
Plan içerisinde yer alan şahısların emekli edilecek, ancak ceza almayacak.
Radikal

Güncel Haberleri