Risale Haber-Haber Merkezi
Ankara’da askeri lojmanlarda kim tarafından hazırlandığı bilinmeyen formlar dağıtıarak “Ezan için hoparlör takılsın mı?” diye sorulduğu iddia edildi
Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'ün haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının oturduğu Ankara Or-An’daki Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarında, askerlere “ezan sesini duymak istiyor musunuz” anketi uygulanıyor. Ankette, askerlerin isimlerini yazmalarının zorunlu kılındığı ileri sürüldü.
İddiaya göre yaklaşık 90 subay ve astsubay, askeri hiyerarşiyi çiğneyip Çankaya Müftülüğü’ne imzalı toplu dilekçe verdi. Dilekçede “Lojmanların değişik bölgelerinde ezan sesinin daha iyi duyulabilmesi için yeteri kadar hoparlör konulmasını istiyoruz” denildi.
Çankaya Müftülüğü dilekçe üzerine, lojmanlar bölgesinde ezan sesinin daha iyi duyulabilmesi için hoparlör kurulmasına ilişkin askeri makamlara yazı gönderdi. Yazıda, yeni hoparlör sisteminin kurulmasının tüm masraflarının müftülükçe karşılanacağı, askerlerden herhangi bir ücret talep edilmeyeceği bildirildi.
Ardından hoparlör kurulup kurulmaması için lojmanlarda oturanlara kim tarafından gönderildiği belli olmayan anket formları iletildi. Genelkurmay’ın zaman zaman uyguladığı anket formlarında isim bölümü yer almazken, “ezan sesi” ile ilgili anket formlarını dolduracaklara isim yazma zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluk ‘fişleme’ iddialarına yol açtı. Formların dağıtılmasının ardından tartışma da başladı.