Amerikalı öğrenci ile sohbet

Meryem HAMDAN

25 yaşlarında erkek öğrenci. Avrupa’ya staj yapmaya gelmiş.

 

Amerika’da Din Bilimleri okurken, İslam Din Bilimini de biraz incelediğini söyledin. Neden birçok din içinden İslam’ı da inceledin? Ve ne gibi bilgiler öğretildi üniversitede? Neden bu bölümü okuyorsun?

 

İslam ilgimi çekmişti. Din Bilimlerinde İslam Tarihi, Kuran/Hadis hakkında bilgiler, Arapça ve fıkıh gibi konularda genel bilgi edindim. 4 sene evvel Kur’an’ı komple okudum, İslam’ı ve müslümanları daha iyi anlayabilmek için… Kuran’daki bazı sözler İncil’dekine benziyor biraz, ama aklımda çok şey kalmadı, unuttum. Hadis okumadım, sadece üniversitede öğrendiklerim var.Amerika’da bir üniversitede doçent olmak istiyorum.

 

Anne-baban seni nasıl yetiştirdi?

Evangelik Kilisesi’ne bağlıyız.Dini terbiye gördüm.

 

Din ve Allah hakkında neler düşünüyorsun şu an?

Ben Allah’ın varlığına inanıyorum.Allah herşeyi yarattı ama sonradan dünya ve yarattıklarıyla hiç ilgilenmedi.

 

Dünyadaki atmosfer, yetişen her bitki, bitkilerin çeşitli kokuları, renkleri, tatları, hayvanlardan edindiğimiz faydalar, uzaydaki yıldızlar, dünyanın dengeli biçimde kapkaranlık uzayın içinde senelerce dengesinden şaşırmadan dönmesi, hiçbirşeyin başıboş olmadığını ve düzenlendiğini ispatlamıyor mu?

Bir nevi öyle ama…Ben agnostikerim, kesin birşey diyemem yine de…Ama yaratıldığımızdan şüphem yok.Dünyada yaşanan felaketler de bir nevi insani tecrübe olsa gerek…

 

İncil’in çok kişi ve insanlar tarafından yazıldığı tarihte kanıtlarıyla birlikte ıspatlandı.Fakat Kuran hakkında neden böyle düşünüyorsun?

Çünkü Allah neden illa ki birisini peygamber seçsin, dünyada milyonlarca kişi var.Neden illa ki O? Allah peygamber olacak kişiyi hangi kurallara göre seçiyor, ben anlayamıyorum...Demokratik bir seçim değil.Vahy alıp yazdım demek, insanların düzenlediği birşey…

 

Allah demokratik olacak diye mecburiyet mi var? Milyonlarca insan varsa, milyonlarca peygamber mi olması lazım? Bence seçilmiş peygamberlerin olması daha iyi ve mantıklı… Peki senin hayatının anlamı nedir?

Hayatı anlamak.

 

Hayatı anladıktan sonra ne olacak ? Hayatında neleri anladın şimdiye kadar?

Yeni şeyler öğrendim, dünyayı keşfettim, insanlarla iletişim kurdum.Güzel şeyler de yaşadım.Kimseye haksızlık yapmadım.

 

Afrika’daki insanlar çok zavallı o zaman.Hiç rahat yüzü görmüyorlar, pek fazla birşey öğrenemiyorlar, sefalet içinde, korkularla, hastalıklarla yaşayıp, genç yaşta ölüp gidiyorlar.
Bunlar benim kesin düşüncelerim değil, şimdilik böyle…Hayatı yaşadıkca, düşüncelerim de değişiyor.

 

Çocukken neler yapıyordun?

Anne-babamın bana öğrettiği gibi dua ediyordum.15 yaşlarımda Allah’a dua ettim, bana doğru yolu göstersin diye…Söylediğim bazı şeyleri neden not ediyorsun kağıda?

 

Ben bunları yazıya çeviriyorum, enteresan buluyorum anlattıklarını, ama ismini yazmayacağım, sadece Amerikalı öğrenci diye yazıyorum …

(Gülümsüyor) Tamam öyleyse…

 

Amerika’da müslüman öğrencilerle tanıştın mı hiç?

Tanıştım, ama öyle fazla sohbet etmiyorduk, sadece selamlaşıyorduk.Fakat burada (Avrupa’da) birlikte ders çalıştığım müslüman Türk öğrenciler var.Birlikte ders çalışıyorduk, onlar arada kalktılar, birlikte ibadet ettiler (Namaz kıldılar), onları izledim, çok hoşuma gitti.Birlikte ibadet etmek güzel bir duygu...Ben de camiye gidip, o hareketleri taklit ederek, o duyguyu hissetmek istiyorum bir gün.İstanbul’da bir camiye gitmiştim, mistik bir atmosfer vardı, sessizdi, beni rahatlatan bir duygu vardı içimde.Sessizdi, düşüncelere daldım, sadece ben ve Allah vardı sanki…Amerikada’ki kiliselerin içi Avrupa’dakiler gibi veya camilerdeki gibi süslü değil.Gerçi süs çok önemli değil benim için…Fakat camilerde din canlı olarak yaşanıyor, bu benim çok hoşuma gidiyor.

 

Kilisedeki ibadet ile, camideki ibadetin arasındaki fark ne sence?

Her iki cemaat da ibadet için toplanıyor.Her iki grup da iyi veya kötü zamanlarında birbirlerini destekliyor.Benim ibadetlerden en çok faydalandığım zaman, ailemle birlikte kiliseye gittiğim zamanlardır.Başkalarıyla birlikte ibadet zevk veriyor bana.Kilisede şarkı söylendiğinde ruhuma faydası oluyor.Ama camilerde sanki daha çok canlılık var…

 

Nasıl bir “Canlılık” bu?

Bu canlılığı illa ki İslam ile bağdaştırmıyorum.Kilisede de, dünyanın her yerinde de canlılık var.Ama camiide sanki herşey daha içten ve kalpten gibi, ama bununla kilisedekiler içtensiz veya kalpsiz demek istemiyorum, fakat camiidekilerde bu daha çok dışa yansıyor sanki…

 

Sen dua ederken nasıl hareketler yapıyorsun?

Diz çökerek dua ettiğimde psikolojik bir etki oluyor bende.Allah’ın karşısında kendimi aciz hissediyorum.Kendimin alt tabakada olduğunu hissediyorum.Öylesine dimdik dua edersem, o duyguları yaşayamıyorum.

 

Kilisede ve camiide olduğun zamanlarda benzer şeyleri mi hissettin yoksa değişik duygular mıydı?

Ruhani duyguları hissetmek için benim içi süslü bir kiliseye gitmeme gerek yok.Diğer inananlarla birlikte ibadet etmek önemli benim için...Şimdiye kadar en derin, en etkili ruhani duygularımı yaşadığım yer, yatağım idi…

 

Not: Bu öğrenciyi müslüman öğrenci ile sohbete ve camiye gönderdik, onlarla gece geç saatlere kadar sohbet etti, arkadaşlık kurdu, çok mutlu oldu, teşekkür etti, arkadaşlarım çoğaldı, arasıra tekrardan görüşelim, dedi…İngilizce Risale içerikleri olan siteleri ve İngilizce Risale satış yerlerinin adreslerini mail yoluyla gönderdim.

 

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.