Mucahid Yıldız'ın Haberi
Almanya’da ırkçı parti NPD’nin kapatılması konusunda yapılan tartışmalar karşısında açıklama yapan Müslüman ve Yahudi temsilci kuruluşlar, siyasi çevrelere ırkçı partiye karşı yapılan mücadelede kararlılık çağrısı yaptı. Müslümanlar Merkez Konseyi Genel Başkanı Ayman Mazyek, ‘Yabancı düşmanı ve antisemitist NPD’nin fikirleri bir de devlete ödenen vergilerden ayrılan paralarla teşvik edilemez.’ dedi. ‘Neue Osnabrücker Zeitung’ gazetesine konuşan Mazyek, NPD’nin yasaklanmasının tam zamanı olduğunu belirtti.
Irkçı partiye sızdırılan istihbarat ajanı konusuna değinen Mazyek, NPD’deki ajan ve buna bağlı olarak ortaya konulan hukuki risklerin tartışılmasını uydurma münakaşalar olarak değerlendirdi. Mazyek, bu tartışmaları 2003’ten beri yapılan ırkçı partinin kapatılması çalışmalarında cesaret eksikliğinden dolayı öne atılan tezler olarak niteledi.
Benzer ifadelerle ırkçı parti NPD’nin kapatılma tartışmalarını eleştiren Yahudi Merkez Konseyi Genel Sekreteri Stephan Kramer, ‘Siyaset uydurma tezlerin arkasına saklanmak yerine açık bir pozisyon ortaya koymalıdır.’ dedi. Kramer, siyasetçilerin başlarını kuma gömerek sorunu çözemeyeceklerini belirtti.
Almanya İçişleri Bakanları Konferansı Başkanı ve Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Rhein, ırkçı parti NPD’ye karşı yeni bir kapatma çalışması yapılmasını kabul etmedi. Rhein, yeni bir yasak davasının açılmasında parti yönetimindeki istihbarat ajanlarının hukuki risklere neden olmaması için geri çekilmesi gerektiğini, bunun da partiyi takipte kendilerini kör edeceğini söyledi.
Dünya Bülteni