Brüksel'de 63. Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu KPK toplantısının ikinci gününde raporunu KPK'ya sunan Avrupa Parlamentosu AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, hükümete ve muhalefete yeni bir anayasa hazırlanması çağrısında bulundu.
KPK toplantısına Türkiye'deki son siyasi (asker-sivil) gelişmeler ve Kıbrıs sorunu damgasını vurdu.
Oomen-Ruijten raporunu KPK'ya özetle şu şekilde sundu:
-Türk hükümetinin toplumun tüm eğilimlerini biraraya getirerek barıştırma çabalarını çok önemli buluyorum.
-Anayasa mahkemesinin DTP'yi kapatma kararı aynı zamanda askeri mahkemelerin yetkilerinin sınırlandırılması iptali dikkat çekti.Biz AP olarak gerçekten Türkiye'nin modernleşmesi gerektiğini düşünüyoruz.Türkiye'nin sivil bir anayasaya ihtiyacı bulunuyor.Burada hükümete ve muhalefete yeni Anayasa için çağrıda bulunuyoruz.
-Kadın ve dini azınlık haklarının sağlanması çağrısında bulunuyoruz.
-Raporun Kıbrıs ile ilgili bölümlerine Türk medyasından çok ciddi eleştiriler geldi.Ben bu eleştirileri biraz kabul etmekte zorlanıyorum.Bir kere şunu söylemem gerekir.Bu rapor Kıbrıslı Rumların çabasıyla değil tüm parlamenterlerin onayı ile kabul edildi.
-Burada bir denge kaydı.Bizde kör değiliz.Müzakerelerin sonucu hakkında raporda bir şey demiyoruz.Sorunun çözülmesi için sadece Türkiye'ye değil tüm taraflara çağrıda bulunuyoruz.Türk askerinin adadan çekilmesi ve Ankara Protokolü uygulanması çağrıları daha önceki raporlarda da vardı.Burada Türk askerinin çekilmesini istememiz çözüm için pozitif sinyal göndermek amacını taşıyor. AP olarak bizler iki lideri (Talat Hristofyas) cesaretlendirmek istedik.
-Türkiye'de bizleri endişelendiren husu şu.Adli sistem reformu geçen yıl gündeme gelmişti.Bu konuda adalet sisteminin reform edilmesi için strateji belirlenmişti.Eğer bu alanda reform olmazsa hukuki boşluk olacak demektir.Bizlere Anayasa mahkemesinin kararını yorumlamak düşmez. Dışardan bakan birisi olarak savcıların tutuklanması görevden el çektirilmesi gibi olaylara şaşırdığımı ve endişelendiğimi söylemeliyim.Mahkemelerde tarafsızlık olmazsa bu işler yürümez. Tekrar muhalefeti ve ikitidarı hukuk sisteminin değiştirilmesi için işbirliği yapmaya çağırıyoruz.Ben burda bu soruyu muhalefet ve iktidar milletvekillerini soruyorum.Hukuki sistemin değiştirimesini yapacakmısınız?'
ABHaber