'AB için Türkiye'nin önemi her zamankinden daha fazla'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, "AB'nin geleceği ve istikrarı bakımından Türkiye'nin önemi her zamankinden daha fazla ön plana çıkmıştır. Türkiye'nin, vazgeçilmez aktörlerden biri olduğu açık bir biçimde görülmüştür" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, TBMM Genel Kurulunda, 2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde bakanlığının bütçesine ilişkin konuşmasında, Avrupa Projesi'nin geleceği ve Türkiye-AB ilişkileri açısından son derece tarihi bir dönemden geçildiğini söyledi.

Çeşitli sorunların AB'nin adeta varoluşsal krizlerle yaşamaya başlamasına yol açtığını ifade eden Bozkır, "AB’nin düzensiz göç krizi, terör tehdidi ve ekonomik krizle karşı karşıya bulunduğu bu süreçte, birliğin geleceği ve istikrarı bakımından Türkiye’nin önemi her zamankinden daha fazla ön plana çıkmıştır. Türkiye'nin, Avrupa Projesi'ni ileriye taşıyabilecek vazgeçilmez aktörlerden biri olduğu açık bir biçimde görülmüştür" dedi.

"En büyük göçlerden biriyle karşı karşıyayız"

Gelecek dönemde en önemli konulardan birinin, yasa dışı göçle mücadele konusunda yapılacak iş birliği olduğuna dikkati çeken Bozkır, "Gerçekten, bir deprem meydana gelmiştir ve bu depremin arkasından tsunami etkisindeki, belki de tarihimizin gördüğü en büyük göçlerden biriyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

Türkiye'nin yasa dışı göçle mücadelede önemli adımlar attığını belirten Bozkır, geçen yıl 146 bin yasa dışı göçmenin, 4 bin 500 civarında göçmen kaçakçısının yakalandığını kaydetti.

Avrupa Birliği rakamlarına göre 2015'in son aylarında yasa dışı yollardan günde 3 bin kişinin Avrupa'ya geçtiğini, bu sayının şubatta 300'e kadar gerilediğini anlatan Bozkır, "Dolayısıyla, gerçekten, önemli bir çaba içerisinde hareket edilmektedir" dedi.

Bozkır, "Avrupa Birliği, Suriyeli kardeşlerimize 3 milyar avro katkıda bulunmayı taahhüt etmiştir. Bu para bu yıl için harcanacaktır ve bununla ilgili karar alınmıştır. Öyle illerimiz, ilçelerimiz var ki oradaki Suriyeli kardeşlerimizin sayısı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısını geçmiştir" şeklinde konuştu.

"800 kişi için referandum yapan ülkeler hatırlanacaktır"

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, uzun yıllardır 2,5 milyondan fazla Suriyeli kardeşini misafir ettiğini bildiren Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2016, önemli bir yıl olacaktır. Geriye doğru bakıldığında 2,5 milyondan fazla Suriyeli kardeşini insaniyet adına misafir eden bir Türkiye de hatırlanacaktır, 800 kişi için referandum yapan ülkeler de hatırlanacaktır, ülkesine giren göçmenlerin üzerindeki takılara varıncaya kadar alıp bunları ihalelerde satıp, bu parayla bu masrafları karşılamak için Meclis'ten karar çıkaracak ülkeler de hatırlanacaktır, dörtlü nizamda önlerinde atlı polislerle savaş esiri muamelesi gören insanlar da hatırlanacaktır. Bir duvarın bu tarafında soğuk içinde veyahut da zor şartlarda, açlık içinde bekleyen insanlar da hatırlanacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, her zaman, bu insanlık adına yaptığı çok önemli katkıyla hatırlanacaktır ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak da bundan herhalde hepimiz gurur duyacağız ve bize yakışan bir davranışı bu şekilde yerine getirmiş olacağız."

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri