Ak Parti’nin hazırladığı Anayasa değişikliği paketine 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının yolunu açan düzenleme de giriyor. Bugüne kadar tartışılan maddelerin dışında Anayasa’nın geçici 15. Maddesi’ne yönelik düzenleme de pakette yer aldı. Anayasa’daki geçiçi 15. Madde 12 Eylül 1980’de darbe yapanların yargılanmasının önünü kapatıyordu. CHP, darbecilerin yargılanması için hükümetin böyle bir düzenlemeye gitmesini istemişti.
Ancak CHP, bu sefer böylesi bir düzenlemeye destek vermeyeceklerini açıkladı.
15. madde kimleri koruyor?
Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer, 15. madde kapsamında yer alıyor. Bülent Ulusu hükümetinde bakan olan isimler de bu madde kapsamında.
İşte o madde:
“12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçim sonucu toplanacak TBMM’nin başkanlık divanını oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, Milli Güvenlik Konseyi’nin, bu konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, Danışma Meclisi’nin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezai, mali veya hukuki sorumluluk iddiası ileri sürülemez, bir yargı merciine başvurulamaz.”
Taraf