12 Eylül'e iştirak eden herkes yargılanacak

'Geçici 15. madde'nin referandumla kaldırılmasından 6 ay sonra savcılar, 12 Eylül 1980 darbesini yapanların yargılanması için harekete geçti.

Kenan Evren'in de içinde yer aldığı Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile dönemin emniyet görevlileri ve sivil bürokratları da hâkim karşısına çıkacak. Bu gelişme ile birlikte cunta mağdurları, darbecilerle yargı önünde hesaplaşma fırsatı bulacak.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş'in, 12 Eylül'le ilgili suç duyurularını içeren dosyayı Cumhuriyet Savcısı Murat Demir'e vermesiyle, soruşturma süreci başladı. Hukukçular, anayasal düzeni zorla değiştirmek suçlamasının üst bir tanım olduğunu, bunun altına onlarca suçun girebileceğini belirtiyor. Bunlar arasında; darbe yapmak, Parlamento'ya ve hükümete karşı suç işlemek, kasten adam öldürmek, işkence yapmak, şiddet, yaralama, örgüt kurma, gasp, hırsızlık, gibi suçlar yer alıyor. Başsavcılığa ulaştırılan suç duyurularında pek çok suçun soruşturulması ve kovuşturulması isteniyor. İddialar arasında darbe yapmak, cebren anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, TBMM'yi zor kullanarak görev yapmaktan men etmek suçlamaları da yer alıyor. Adalet Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre 300 ayrı yerden 800 başvuru yapıldı. Savcı Murat Demir'e göre ise bu rakam 3 bin civarında. Savcı Demir, İstanbul Özel Yetkili Başsavcı Vekili Fikret Seçen'den Balyoz soruşturmasında ele geçirilen 12 Eylül'ün darbe planı Bayrak Harekat Planı'nı isteyerek görevine başladı. Gölcük'te yapılan aramalarda 12 Eylül darbesiyle ilgili sadece Bayrak Planı değil, çok önemli bilgi ve belgeler de ele geçirildi. Belgelerin, askeri darbe iddianamesinin omurgasını oluşturacak seviyede olduğu kaydedildi.

Suç duyurularını 350 klasörde toplayan Savcı Murat Demir, iddianamesini hazırladıktan sonra darbecilerden hayatta olan Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya ve Nejat Tümer'i çağırarak ifadelerine başvuracak.Bazı çevrelerce bugüne kadar, 'sonuçlanmış darbe yargılanmazken neden planlar yargılanıyor' şeklinde eleştiriler getirildiğine dikkat çeken eski Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, "Darbeciler, meşru hükümeti ortadan kaldırmak, Parlamento'yu kapatmak suçlarından yargılanacak. Bu, örgüt suçlarına kadar TCK'daki pek çok suçu içerir. Darbe suçunda altında TCK'da tanımını bulan pek çok suç işlenmiştir. Ancak bunların hepsi için ayrı yargılanma yapılmaz." dedi.

Darbecilere binlerce dava açılabilir

Emekli Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu: Ben Adana cumhuriyet savcısı iken, darbe yapmak suçundan yargılanmalarını istemiştim. Bugün de aynı suçtan yargılanacaklar ama başka suçlar da var. İşkence yapanlar, kanunsuz emirler veren ve uygulayanlar var. Sadece 5 generalle sınırlı kalacağını düşünmüyorum. Kuvvet komutanları, ordu komutanları ve fiilen iştirak edenler yargılanacak. Planlamasına hizmet etmemekle beraber kraldan fazla kralcı olan subaylar ve sivil memurlar suça iştirakten yargılanacak. Şu anda ilk açılacak dava darbe ve işkence davası. Bunun dışında binlerce dava açılabilir.

Zaman
 

Güncel Haberleri