Senegal'de peçeye yasaklandı

Senegal'de peçeye yasaklandı

Batı Afrika'da son dönemde artan intihar saldırılarını önlemek amacıyla peçeyi yasaklayan ülkelere Senegal de katıldı.

Bölgede ilk olarak mayıs ayında Kongo'nun başlattığı yasak, daha sonra Kamerun, Çad ve Nijer'de de uygulamaya geçti. Son olarak Senegal de güvenlik gerekçesiyle yüzü tamamen örten peçeyi yasaklayan ülkeler arasına katıldı.

Nüfusun yaklaşık yüzde 95'ini müslümanların oluşturduğu Senegal'de Devlet Başkanı Macky Sall'ün geçen hafta, yüzü tamamen örten peçenin takılmasına yasak getirdiklerini açıklaması, güvenlik önlemi almak amacıyla aynı kararı alan diğer ülkeleri akla getirdi.

Kongo, Kamerun, Çad, ve Nijer yetkilileri, kararın, dini veya etnik ayrımcılığının yanı sıra silahlı grupların düzenlediği saldırılara karşı güvenlik önlemi kapsamında alındığını savunuyor. Silahlı grupların, saldırılarında peçeyi bir araç olarak kullanabileceği bilincinde olan halkın bir kısmı ise alınan kararı doğru buluyor.

Nüfusun yüzde 80'ini Hristiyanların oluşturduğu Kongo, Boko Haram örgütünün düzenlediği saldırılardan sonra yüzü tamamen örten peçeye mayıs ayında yasak getirerek güvenlik nedeniyle bu önlemi alan ilk ülke oldu.

Kongo'dan sonra Boko Haram'ın hedef aldığı Çad'da hükümet, başkent Encemine'de 15 Haziran'da peş peşe düzenlenen intihar saldırılarının ardından kamuya açık alanlarda ve okullarda yüzü tamamen örten peçe takmı yasakladı.

Çad'ın başkenti Encemine Merkez Cami İmamı Abdulaye Süleyman Mecit, AA muhabirine açıklamasında, yüzü tamamen örten peçe yasağının terör saldırılarına karşı mücadele konusunda isabetli bir karar olsa da bu duruma hazır olmayan Müslüman toplumu için aniden gelişen bir olay şeklinde değerlendirdi.

Kamerun'da da örgütün özellikle Nijerya sınırındaki kuzey bölgesinde saldırılarını artırması ve bazı intihar saldırılarının yüzü tamamen peçeyle örtülü kadınlar tarafından düzenlendiğinin tespit edilmesi üzerine haziran ayının ortasında bölgede peçe takma yasağı uygulanmaya başladı.

Nijer'de terörle mücadele kapsamında temmuz ayında ülkenin güneydoğusunda Boko Haram'ın faaliyet gösterdiği Nijerya sınırına yakın Diffa bölgesinde de yüzü tamamen örten peçenin kullanımına yasak getirildi.

Toplumun yüzde 10'unun Müslümanlardan oluştuğu Gabon'da peçe takma yasağı resmi olarak açıklanmadı ancak İçişleri Bakanı Bertrand Mapangu, temmuz ayında yaptığı yazılı açıklamada, peçeli kişilerin kontrol noktalarında güvenlik güçlerinin kontrolünden geçeceğini ifade etti.

Bu arada, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde 3 ay önce, Afrika'da düzenlenen saldırıların çoğunun "siyaha bürünmüş" kişiler tarafından düzenlendiğini vurgulayarak ülkede yüzü tamamen örten peçe takma yasağı getirmek istediğini, bu konuda Ginelilerin görüşününün alınacağını duyurdu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.