Senegal istikrarıyla ön plana çıkıyor

Senegal istikrarıyla ön plana çıkıyor

Bağımsızlığını 1960'ta Fransa'dan kazanan Afrika ülkesi Senegal 55 yıllık siyasi tarihinde askeri darbe görmeyen ender ülkelerden biri olarak ön plana çıkıyor.

Senegal, Afrika kıtasında askeri darbe geçirmeyen bir kaç ülkeden biri oldu.

Bağımsızlığını 1960'ta Fransa'dan kazanan Senegal, 55 yıllık siyasi tarihinde 3 devlet başkanı gördü.

Leopold Sedar Senghor, Abdou Diouf ve Abdoulaye Wade iktidarı "kısmen sorunsuz" bir şekilde halefine devretti.

Ülkenin ilk devlet başkanı olan Leopold Sedar Senghor, 1960'tan 1980'e kadar iktidarda kaldı. Senghor, 5'inci görev süresi sona ermeden 3 ay önce kendi isteğiyle istifa etti.

İlk Afrikalı olarak Haziran 1983'te Fransız Akademisi'ne katılmayı başaran ve 1993 yılına kadar çeşitli kitaplar yazan Senghor, Fransızca Konuşan Ülkeler Yüksek Konseyi Başkan Yardımcılığını yürüttükten sonra, hayatının geri kalanını geçirdiği Fransa'da 2001'de 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Siyaset bilimi analisti Yoro Dia, eski liderin iktidarda olduğu süre boyunca devletin idaresi hakkında yorum yapmamasını "Senghor'un hukuk ilmi" olarak nitelendirdi.

İkinci devlet başkanı Diouf, 19 yıl iktidarda kaldı

Eski Devlet Başkanı Abdou Diouf, 1981 yılında iktidara geldi. 19 yılılk devlet başkanlığını ardından 2000 yılında düzenlenen devlet başkanı seçiminde yenilgiye uğrayan Diouf'un görevini halefine sorunsuzca devretmesi uluslararası toplum tarafından "onurlu bir hareket" olarak değerlendirildi.

Görevinden ayrıldıktan sonra 20 Ekim 2002'de Uluslararası Fransızca Konuşan Ülkeler Örgütü'nün (OIF) Genel Sekreteri olarak seçilen 80 yaşındaki eski lider, tecrübelerini paylaşmak ve kariyerine ilişkin bilgileri aktarmak için 2014 yılında anılarını anlatan bir kitap yazdı.

2012 olayları

Senegal'de 2000 ile 2012 arasında iktidarda olan eski Devlet Başkanı Abdoulaye Wade'nin diğerlerine nazaran iktidardan ayrılışı ise daha olaylı oldu.

Wade, 3. kez göreve gelmek için 2012'deki devlet başkanı seçimine aday oldu. Wade'nin adaylığını kabul edilmesini anayasaya aykırı olarak nitelendirenler gösteri düzenledi, çıkan şiddet olaylarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Ancak Wade sonunda, seçimi kazanan Macky Sall'e görevi devrederek iktidardan ayrıldı ve Fransa'ya gitti.

Wade'nin döneminde ulaştırma bakanlığı yapan oğlu, babasının iktidarı döneminde yolsuzluk yapmak suçlamasıyla halihazırda hapishanede bulunuyor.

Senegal'de mizah gazetesi yayın müdürü Ibou Fall ise Wade'nin başarısız bir çıkış yaptığına işaret ederek 3. kez iktidara gelmek ve zamanında iktidarı oğluna devretmek istemesinden dolayı eski devlet başkanının selefleri gibi uluslararası kuruluşlarda görev alma şansını yitirdiği değerlendirmesinde bulundu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.