M. Nuri BİNGÖL

M. Nuri BİNGÖL

Sembol mü, şeair mi?

Sembollerle sarılmışız fırdolayı. Dört bir yanımız ve diğer buutlarımız onlarla kaplı değil mi? Onların tümünü fazlalık gören " ampirik"  düşünceli insanlardan olmak, realiteyi inkar manasına gelir.

Evet, kabulümüzde. Bazı "etnik"  mili görüş sahiplerince  " folklor"  filan denilerek koruma altıma alınması şart görülen bir kısım " geleneksel"  semboller, yanlış ve geriye götürücü bir özellik taşıdıklarından " milli kültür" içinden ayıklanmalı, ama " sembol" - ya da alamet-   mefhumuna karşı çıkmayı, insan idrakine doğrudan bir saldırı olarak algılamak  pekala mümkündür gibime geliyor.

Sosyal hayatımızı  " nizam altına"  alan  disiplinleri, insan idrakine hatırlatmak  elbette sembollerle olacaktır. Bir milletin  varlığının olmazsa olmazlarından biri olan  " dil"  - lisan- ses sembollerinden meydana geldiğine göre... Bu sembollere   " kelime"  - ya da sözcük-  dendiğini elbet biliyoruz.

Demek ki her bir kelime bir alamet aynı zamanda; onlardan herhangi birini çıkarıp atmak, düşüncemizin bir yanını " nisyan seline"  vermekle eş bir davranış.

Diyelim ki bir karayolunda ilerliyorsunuz. Yolun iki yanı, adım başı dikilen  levhalarla donatılmış; " nişane"lerle... Üç beş akıllı(!)  bunların   " görüntü kirliliği"  yaptığı iddiasıyla, trafik levhalarını yasaklatmayı istese, bu girişime ilk karşı çıkacak Karayolları'dır.

Bu iddiaya şu da eklenebilir pekala; " Bu,  dolayısıyla tüm sürücülere bir hakarettir. Çünkü trafik bilincimize hakaret ediliyor. Bizler, hatırlatma levhaları olmadan da trafik kurallarına zaten uyuyoruz."

Böyle bir " gerekçe"den hareketle uyarıcı trafik levhalarını yasaklayan bir Karayolu Bölge Müdürü, en azından   "ikaz" edilir yetkililerce. Daha fazlası ise  zihninize havale...

Biz yine de bu haksız bahaneye kanan birilerinin trafik levhaların - ya da sembollerine- karşı kampanya yürüttüğünü varsayalım. Sizin " hayalhane"nizde kurgulanmış  " öznel" - ya da indi- düşünceyi, hatırı sayılır milyonlarca insanın kabul etmesini beklemek, hangi " kanun" ve idare endişesiyle izah edilebilir? Anlayan ve akıllı bulan bir adım öne çıksın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.