Semazenler, kalbi ve diliyle de Allah'ı zikrediyor

Semazenler, kalbi ve diliyle de Allah'ı zikrediyor

Türk kültürünün de önemli bir tanıtım unsuru olan semada semazenler bedeniyle dönerken kalbi ve diliyle de Allah'ı zikrediyor.

"Mevlana" denince ilk akla gelen, görselliği ve estetiğiyle seyreden herkesi etkileyen, Türk kültürünün de önemli bir tanıtım unsuru olan semada, semazenler bedeniyle dönerken kalbi ve diliyle de Allah'ı zikrediyor.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, kelime olarak "işitmek, güzel ses ve şarkı dinlemek, Mevlevi ayinlerinde tarikat mensuplarının cezbe haliyle ayakta dönmesi, zikretmesi" anlamlarına gelen semanın, Mevlana'nın yaşadığı dönemden günümüze kadar Mevlevilerle özdeşleşen bir terim olarak literatürde yerini aldığını söyledi.

Semanın; Mevlana'nın döneminden günümüze kadar sadece Sultan 4. Murad zamanında 18 yıl yasaklanmasının haricinde halktan, devlet adamlarından ve yabancı milletler tarafından büyük ilgi gördüğünü ifade eden Temizel, bu ritüelin Türk kültürünün de önemli bir tanıtım unsuru olduğunu dile getirdi

Kendisi için özel bestelenmiş musıkisi (Ayin-i şerif) ve içerdiği manasıyla semanın görselliği dışında apayrı bir anlamı olduğunu aktaran Temizel, "Mevlana, semayı, 'fanilik içinde beka zevkini tatmak, Allah'ın sırrına aracısız ulaşmak, Allah ile buluşmak ve aşkı kucaklayıp bağrına basmak' gibi cümlelerle açıklamaya çalışır. Bu aynı zamanda Mevlana'nın ilahi aşkla yanan gönlünün sema şeklinde bir yansımasıdır" diye konuştu.

AA 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.