Selahattin usta mesleğini evlatlarıyla yaşatıyor

Selahattin usta mesleğini evlatlarıyla yaşatıyor

Ordulu 60 yıllık demirci ustası Selahattin Döner, 14 yaşında başladığı mesleğini çocuklarıyla sürdürüyor.

Ordulu demirci ustası Selahattin Döner, 60 yıllık mesleğini çocuklarıyla yapmaya devam ediyor.

Perşembe ilçesinin Kacalı Mahallesi'ndeki 30 metrekarelik atölyesindeki ocağı her sabah erken saatte yakan Döner, kızdırdığı demiri döverek balta, sac ayağı, kazma, çapa gibi çeşitli tarım aletleri üretiyor.

Günde ortalama 10 saat çalışan 74 yaşındaki Döner, geçimini ortalama 50 liradan sattığı aletlerden elde ettiği gelirle sağlıyor.

Döner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe 1958 yılında 14 yaşındayken başladığını söyledi.

Sağlığı el verdikçe işini yapmaya devam edeceğini anlatan 3 çocuk, 9 torun sahibi Döner, geçimini sağlamanın yanı sıra mesleğinin yaşaması için de gayret sarfettiğini belirtti.

Ramazanda da yüksek ısıya rağmen demire şekil vermeyi sürdürdüğünü anlatan Döner, işinin bir çok zorluğu bulunduğunu dile getirdi.

Döner, demir ustalığının bir zamanların en gözde mesleklerinden olduğuna dikkati çekerek, bu zanaatin yok olmaması için iki oğluna da mesleği öğrettiğini kaydetti.

Atölyede iki oğluyla çalışıyor
Atölyede iki oğlu ile çalıştıklarını ifade eden Döner, "Demir ustası olmak zor. 300 derecede yanan ateşin başında, 70 derece sıcağı hissederek çalışıyoruz. Ben 60 yıldır bu meslekle uğraşıyorum ve artık o kadar alıştım ki bana hiç zor gelmiyor." dedi.

Döner, ramazanda çalışmanın kendisi için iyi olduğunu çünkü zamanın daha çabuk geçtiğini vurgulayarak, "Orucun sabrını da zaten Allah veriyor. Yıllardır alıştım onun için ramazanda zorluk yaşamıyorum." diye konuştu.

"Mesleğin bütün inceliklerini babam bize öğretti"
Mesleği babasından öğrendiğini belirten Cemil Döner ise işini uzun yıllar sürdürmeyi hedeflediğini söyledi.

Babasının çekiç sallayarak kazandığı para ile kendilerini büyüttüğünü anlatan Döner, "Ondan devralacağımız mesleği biz de gelecek nesillere aktarmaya gayret edeceğiz. Mesleğin bütün inceliklerini babam bize öğretti." dedi.

Nuri Döner ise baba mesleğini sürdürdükleri için mutlu olduğunu söyledi.

Babasından öğrendiği zanaati daha da geliştirmeye gayret ettiklerini belirten Döner, "Kendimizi sürekli geliştirmeye çalışıyoruz. Kardeşimle birlikte inşallah baba mesleğini uzun yıllar sürdürmeyi istiyoruz." İfadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.