Sel felaketi Asya'yı vurdu

Sel felaketi Asya'yı vurdu

Muson yağmurlarının vurduğu Hindistan, Pakistan ve Myanmar başta olmak üzere Uzakdoğu Asya ülkelerinde yüzlerce kişi ölürken, milyonlarca kişi de evsiz kaldı

Hindistan’da son günlerde etkisini arttıran aşırı yağışların tetiklediği sel felaketi çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Hindistanlı yetkililer, sel nedeniyle 178 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı adına açıklamada yapan Kuldeep Dhatwalia, ülkenin doğusundan batısına kadar etkili olan aşırı yağışların ve selin yaklaşık olarak 10 milyon kişiyi etkilediğini söyledi. Dhatwalia, ülkenin doğusunda bulunan Gujarat eyaletinde 71 kişinin, Rajasthan eyaletinde ise 38 kişinin, Bangladeş sınırında bulunan Batı Bengal’de ise 69 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ülkenin Felaket Yönetimi Bakanı Javed Ahmet Khan ise, barajlardaki taşan suyun krize neden olduğunu belirterek, “Durumu kontrol altına almaya çalışıyoruz” dedi.

Bölgedeki bir başka ülke olan Myanmar’da da geçtiğimiz ay etkili olan şiddetli muson yağmurları nedeniyle 47 kişi hayatını kaybetmiş, 150 binden fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

PAKİSTAN

Yoğun yağmurlar sebebiyle haftalardır sele teslim olan Pakistan genelinde iki haftadan bu yana ölenlerin sayısı 140'a yükseldi. Afette en çok Hayber Pakthunkva ve Belucistan eyaletleri etkilenirken, çok sayıda ev toprak altında kaldı. Geçiş yollarındaki birçok asma köprü de yıkıldı. Sel nedeniyle toplam 800 bin kişinin evsiz kaldığı ve afetzedelerden çoğunun sığınağa yerleşmeyi beklediği bildirildi. Ulusal Afet Koordinasyon Merkezi yetkilileri şimdiye kadar 215 bin kişinin tahliye edildiğini ve sokakta kalan afetzedelerin güvenli bölgeye taşınması için çalışmaların sürdüğünü aktardı. 

1-013.jpg
ÇİN

Çin'in orta kesimindeki Şaanşi eyaletinde etkili olan şiddetli yağışların neden olduğu sellerde en az 8 kişi hayatını kaybetti.

Yetkililer, eyalet başkenti Şian kentinin yakınlarında bulunan Şiaoyühısun Vadi'sinde şiddetli yağışların neden olduğu sellerde 9 Çinli turistin sel sularına kapıldığını ve bunlardan 8'inin cesedine ulaşıldığını bildirdi.

2-012.jpg
Bölgede son 30 yılın en şiddetli yağışlarının görüldüğü ifade edilirken, bölgede mahsur kalan turist ve yerel halkın güvenli bölgelere nakledildiği kaydedildi.

MYANMAR

Birleşmiş Milletler, Myanmar'da meydana gelen sel felaketinde ölü sayısının önümüzdeki günlerde artmasının beklendiğini açıkladı.

Batı'daki dört bölge, muson yağmurlarının yol açtığı sellerin ardından felaket bölgesi ilan edildi. Bu bölgelerde en az 27 kişi öldü.

3-008.jpg

Birleşmiş Milletler'in İnsani Yardım Koordinatörlüğü'nden yapılan açıklamada, 12 bölgede felaketten en az 156,000 kişi etkilendi. Ancak BM bu sayının "önemli oranda" artmasının beklendiğini duyurdu.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.