Şehirlere ağaç dikmek sıcaktan ölümleri azaltabilir

Şehirlere ağaç dikmek sıcaktan ölümleri azaltabilir

Son yıllarda dünya genelinde aşırı sıcaklardan ölümler artarken, yeni bir araştırma, krize çare bulmak için yol gösteriyor. Çalışmaya göre, şehirlere daha fazla ağaç dikmek yüksek sıcaklıklar nedeniyle ölen insanların sayısını en aza indirebilir

Avrupa’daki 93 şehrin incelendiği çalışmaya göre, ağaç sayısının şimdiki yüzde 14,9'dan yüzde 30'a çıkarılması, şehirlerdeki sıcaklığı 0,4 derece düşürerek aşırı sıcaklığa bağlı ölümleri yüzde 39,5 oranında azaltabilir.

SAĞLIK SİSTEMİNE YÜK OLACAK

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'nden Tamara Iungman, "Avrupa, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklık dalgalanmaları yaşadıkça, durum giderek daha acil hale geliyor. Kentsel ortamlardaki yüksek sıcaklıkların kalp-solunum yetmezliği, hastaneye yatış ve erken ölüm gibi olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkili olduğunu zaten biliyoruz" dedi.

Sıcağa bağlı hastalık ve ölümün önümüzdeki dönemde sağlık hizmetlerine daha da büyük bir yük getirmesi beklendiğinden, ekibinin iklim bozulmasını hafifletmenin yanı sıra şehirleri daha yeşil, "daha sürdürülebilir, dirençli ve sağlıklı" hale getirmek için politika yapıcıları etkilemek istediğini de sözlerine ekledi.

ERKEN ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR

Araştırmacılar, artan ağaç örtüsünün bir sonucu olarak düşük sıcaklıklardan kaynaklanan ölümlerdeki potansiyel azalmayı tahmin etmek için ölüm verilerini kullandı. 2015 verilerini kullanarak, o yıl yüksek kentsel sıcaklıklara atfedilen 6 bin 700 erken ölümden 2 bin 644'ünün ağaç örtüsü arttırılmış olsaydı önlenebileceğini tahmin etti.

Ağaçlardaki artıştan yararlanma olasılığı en yüksek olan şehirler, yaz sıcaklıklarının en yüksek olduğu ve ağaç örtüsünün genellikle daha düşük olduğu güney ve doğu Avrupa'da bulunuyor.

Çalışmanın ortak yazarı ve Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'nden Mark Nieuwenhuijsen, ekibin yüzde 30'u seçtiğini çünkü bunun birçok şehrin üzerinde çalıştığı bir hedef olduğunu söyledi.

Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.