Şehirler için büyük ihtiyaç: Ne kadar ağaç o kadar serinlik
Yeni bir çalışma, kentsel alanlardaki bitki örtüsünün seviyesinin yüzde 10, yüzde 20 ve yüzde 30 artırılmasının, ortalama günlük sıcaklıkları sırasıyla 0,08°C, 0,14°C ve 0,19°C düşürebileceğini ortaya koydu
Şehirlerdeki ağaçlar sadece "sahip olunması gereken" bir lüks değil, aynı zamanda serinletici etkileriyle halk sağlığı üzerinde kritik bir rol oynuyor.
Melbourne'deki Monash Üniversitesi'nden araştırmacıların yeni modelleme çalışmasına göre, kentsel yeşil alanların oranı yüzde 30 artırılsaydı, 2000-2019 yılları arasında sıcaklığa bağlı ölümlerin üçte birinden fazlası önlenebilirdi. Araştırmacılar, bu iyileştirme sayesinde dünya genelinde yaklaşık 1,16 milyon kişinin hayatının kurtulmuş olabileceğini hesapladı.
Yeşil alanların sağlık üzerindeki olumlu etkileri uzun süredir bilinse de, bu çalışma, yeşilliğin hem günlük sıcaklıkları düşürme etkisini hem de sıcaklıkla bağlantılı ölüm riskini nasıl değiştirmeye vesile olduğunu değerlendiren ilk araştırma olma özelliğini taşıyor.
Çalışmanın başyazarı Prof. Yuming Guo, “Bu bulgular, sıcaklığa bağlı ölümleri azaltmada yeşil alanların potansiyelini daha kapsamlı bir şekilde ortaya koyuyor,” diyor.
Guo’ya göre, yeşilliği korumak ve artırmak, aşırı sıcakların sağlık üzerindeki etkilerini azaltmak için etkili bir strateji olabilir.
Yoğun yapılaşmış şehirlerde çim, ağaç ve çeşitli bitkilerin daha geniş alanlara yayılması, doğal bir serinletici etki sağlar. Bu bitki örtüsü; yüzeyleri gölgelendirir, güneş radyasyonunu yansıtır ve "evapotranspirasyon"—yani toprak ve bitkilerden buharlaşma—yoluyla hava akımlarını artırır. Bu mekanizmalar birlikte ortam sıcaklığını düşürerek aşırı sıcağa maruz kalan insan sayısının azalmasına katkıda bulunur.
Prof. Guo ayrıca, yeşil alanların sadece fiziksel serinlik değil; ruh sağlığını desteklemek, sosyal etkileşimi ve fiziksel aktiviteyi artırmak gibi yollarla da sıcaklığa bağlı ölüm riskini azaltabileceğine dair güçlü kanıtların ortaya çıktığını belirtiyor.
euronews
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.