Seçimlere yurt dışı katılım oranında artış

Seçimlere yurt dışı katılım oranında artış

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Bülbül, yurt dışındaki seçmenin sandığa gitme oranının 3 yıl gibi kısa bir süre içerisinde yüzde 44'e ulaştığını bildirdi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, "Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının, bulundukları ülkelerden oy kullanma oranı üç yıl gibi kısa bir sürede, diğer ülkelerin diasporalarını geride bırakarak yüzde 44 ile Avrupa'nın en yüksek oranına ulaştı" dedi.

AA muhabirine, açıklamalarda bulunan Bülbül, yurt dışındaki seçmenin sandığa gitme oranının giderek arttığına dikkati çekerek, 2011'de yüzde 5, 2014'te yüzde 18 ve 7 Haziran seçimlerinde yüzde 36 olan katılım oranının, 26 Ekim itibariyle yüzde 44'e ulaştığını söyledi. 

Havalimanları ve sınır kapılarında oy kullanma işleminin devam ettiğini hatırlatan Bülbül, "Sanıyorum, gümrüklerdeki oy kullanma işleminin tamamlanmasıyla yüzde 45'i yakalayacağız" ifadesini kullandı.

Yurt dışında yerinden oy kullanma hakkının tanındığı 2013'ten bu güne, "çok hızlı ve olumlu" şekilde katılımın arttığına vurgu yapan Bülbül, "Yakaladığımız yüzde 44'lük oranı, Avrupa vatandaşlarının, yurt dışındaki diğer ülkelerde oy kullanma oranıyla karşılaştırırsak, yüzde 39'la en yüksek orana sahip olan Belçika'yı üç yılda geçmiş durumdayız. Biz Avrupa'nın en yüksek oranını üçüncü seçimimizde yakaladık. Bu da son derece memnuniyet verici" dedi.

"Yurt dışındaki seçmenin katılımı, son derece önemli"

Yurt dışındaki seçmenin sandığa olan ilgisini, Türkiye'ye olan teveccüh ve hassasiyete bağlayan Bülbül, "Başta siyasi partiler olmak üzere sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları katılımın yüksek olması için çok yoğun çalışmalar yaptılar. Onların katkıları çok önemli" diye konuştu.

YTB'nin, yurt dışında yaşayan seçmenlerin katılımlarına çok önem verdiğinin altını çizen Bülbül şunları kaydetti:

"Seçimlere katılım, vatandaşlarımızın Türkiye politikalarına ilişkin söyleyeceklerini görmek açısından son derece önemli. Öte yandan, katılımın yüksek olması, yurt dışındaki vatandaşlarımızı, Türkiye siyaseti açısından da görünür kılıyor. Türkiye'deki siyaset kurumlarının, kendilerine yönelik daha etkin çalışmalar yapması, seçim beyannameleri ve parti programlarında sorunlarına yer ayrılması için de oldukça belirleyici oluyor."    

Bülbül, "Siyasi katılımın fazla olması durumunda vatandaşlarımızın yaşadıkları ülkeler, daha fazla pozitif politikalar geliştirmek durumunda kalacaklar. Türkiye'ye karşı geliştirilen farklı baskı gruplarına karşı o ülkeler daha fazla dikkatli olacaklardır" diye konuştu.

"Çalışmalar halk nezdinde karşılık buluyor"

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, pasaport harçlarının düşürülmesi, mahkeme kararlarının Türkiye'de tanınması gibi taleplerinin hükümet yetkililerine bir raporla sunduklarını anlatan Bülbül, sözlerini şöyle tamamladı:

"YTB olarak, gündemimizdeki konuları raporlaştırarak Sayın Başbakanımıza sunduk. Sayın Başbakanımız da bu rapor doğrultusunda vaatlerini vatandaşlarımıza sundu. Bu vaatlerden pek çoğu hayata geçirildi. Bu çalışmalar da katılım üzerinde olumlu etki oluşturuyor. Vatandaşlarımız sorunlarının, siyasetçiler tarafından dinlenip, çözümler geliştirildiğini gördükçe seçimlere olan ilgisi artıyor. Hemen hemen tüm siyasal partiler, benzer çalışmalar yapıyor. Görünen o ki, bu durum halk nezdinde karşılık buluyor."

Yurt dışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kuruldu, gurbetçilerin 8 Ekim'de başlayan oy verme işlemi 25 Ekim'de sona erdi. Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirildi. Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanacak oylar, 1 Kasım akşamı, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında 8 Ekim'de başlayan oy verme işlemi ise 1 Kasım Pazar günü saat 17.00'ye kadar sürecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.