Savaş mağdurlarının kış çilesi

Savaş mağdurlarının kış çilesi

Soğuk havayla birlikte, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve zor şartlar altında hayatını geçiren Suriyelilerin de çilesi büyüdü.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan 2.5 milyon Suriyeliyi zor günler bekliyor. Yurdun birçok bölgesinde kar yağışları etkili olurken, kamplarda kalmayan, kendine ait bir evi olmayan binlerce mülteci zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle Büyükşehirlerde kötü ortamlarda barınan ve ısınma sorunu yaşayan sığınmacıların bir diğer derdi de giyim. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde şehrin en işler yerlerinde yalın ayak, üstü başı yırtık bir şekilde bir şeyler satmaya çalışan ve yardım isteyen çocukların hali perişan halde.

507 hamile kadın çatışma dolayısıyla ölüyor 

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu’nun açıkladığı “Dünya Nüfusunun Durumu 2015 Raporu”na göre, dünyada her gün 800 hamile kadın ölüyor, anne adaylarından 507’si ülkelerindeki çatışmalar dolayısıyla sağlık hizmetlerine erişemedikleri için can veriyor. BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa, dün yayımlanan rapora ilişkin yaptığı açıklamada,  insani yardımlarda sağlık hizmetlerine erişimin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Çatışmalar içinde insani yardım sağlamada genellikle kadın ve gençlerin sağlık ihtiyaçları göz ardı edilebilmektedir. Rapor, özellikle kadınlar ve genç kızların, krizlerde ebelerden yararlanma ve HIV’den korunma gibi temel cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine ulaşamama durumunda ölebildiğini ortaya koymaktadır” diye konuştu. 

Etkisi 2. Dünya Savaşı’ndan daha büyük

Dünya çapında 100 milyon kişinin insanî yardıma ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Kulessa, bunların yaklaşık 26 milyonunun üreme çağındaki kadın ve genç kızlardan oluştuğunu anlattı. Kulessa, “Bu, İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesinden bu yana karşılaştığımız en büyük nüfus” dedi. Kulessa, afet, çatışma ve savaş durumlarında insanî yardımlar arasında en önemli konulardan birinin anne ölümlerinin önlenmesi olduğunu vurguladı. 

Sağlık hizmeti alamıyorlar

“Anne ölümlerinin beşte üçü, çatışma ve felâketler sebebiyle etkili sağlık sisteminin sunulmadığı ülkelerde gerçekleşiyor” diyen Kulessa, şunları kaydetti: “Kırılgan ülkeler, özellikle hükümet ya da sistem tarafından düzenli ve etkili bir sağlık sisteminin sunulmadığı ülkelerdir. Buralarda kaliteli sağlık hizmeti sunumundan söz edilememektedir. Bundan dolayı da her gün çok sayıda anne adayı ölmektedir. Bugün, dünyada her gün yaklaşık 800 anne adayı gebelik ve doğum sürecinde ölüyor. Bunların 507’si çatışma yaşanan ülkelerde ölüyor. Bunun temel nedeni, hizmet altyapısının çökmesi ve hizmete erişilememesi olarak gösteriliyor. 

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.