Şartlar uygun hale geldi, Ayasofya artık açılmalı

Şartlar uygun hale geldi, Ayasofya artık açılmalı

Yeni Şafak yazarı Tenekeci, şartların uygun hale geldiğini, Ayasofya'nın millete kazandırılması gerektiğini söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Yeni Şafak yazarı İbrahim Tenekeci, şartların uygun hale geldiğini, Ayasofya'nın artık millete kazandırılması gerektiğini söyledi.

"Ayasofya ibadete açılsın" başlıklı yazısında Mütareke yıllarında işgal kuvvetlerinin bile kiliseye yahut müzeye dönüştürme cesareti gösteremediğine dikkat çeken Tenekecei, "Dokunamamışlardır. Sonrasında, bu ancak içeriden yapılabilmiştir. 24 Kasım 1934'te. Böylece, Ayasofya üzerinden, bir millet mağdur, bir tarih mahkûm edilmiştir" dedi.

Şartların uygun hale geldiğini, Ayasofya'nın artık millete kazandırılması gerektiğine vurgu yapan Tenekeci, "Burası bir kilittir, mutlaka açılmalıdır. Açılan bu kapının millete vereceği moral, ümmete katacağı heyecan, hiçbir rakamla ve istatistik bilgiyle ölçülemez. Ayasofya'nın tekrar camiye dönüşmesi, bağımsızlık meselemizle de yakından alakalıdır. Bu hayra vesile olan, milletimizin gönlünde kalıcı bir yer edinecek, dualarla anılacaktır" şeklinde yazdı.

"Önce diğer camiler dolsun, sonra bakarız" şeklindeki sözlere tepki gösteren Tenekeci, yazısını şöyle sürdürdü:

"Ecdadımız, o camileri, dolsun diye değil, olsun diye yapmıştır, yaptırmıştır. İstanbul'un her yüzyıldaki nüfusunu ve cami sayısını hesaplarsanız, bunu rahatlıkla görebilirsiniz. O camiler, birer tapu senedidir, sağlamlaştırmak için çakılan çividir, toprak kaymasına karşı dikilmiş ağaçtır; nişandır. Bu camiler sayesinde İstanbul o kadar bizim olmuştur ki, Yahya Kemal'in sözleriyle söyleyecek olursak; Mütareke'de düşman içine girmiş, yine alamamıştır.

"Evet, Ayasofya yetmiş dokuz yıldır müzedir ve çiğnenmiş bir vasiyet gibi üzgündür. Bu esarete şahitlik edenler de vebal altındadır. Fethin ve Fatih'in emaneti, 'İstanbul'da tarihi bir müze' sıfatından artık kurtulmalıdır. Bizim için asıl ata yadigârı, müzesi değil, camisidir.