Sarımsağa yüzde 50 zam

Sarımsağa yüzde 50 zam

Türkiye'nin en önemli sarımsak üretim merkezlerinden Kastamonu'da sarımsak fiyatları geçen yıla oranla yüzde 50'nin üzerinde arttı.

Türkiye'nin en önemli sarımsak üretim merkezlerinden Kastamonu'da sarımsak fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 50 arttığı bildirildi.

Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, üretimin azalması ve hasat döneminde Çin'den ülkeye sarımsak girmemesi nedeniyle fiyatlarda artış yaşandığını söyledi.
Taşköprü'de hasat sonrası üreticide fiyatı 3-5 lira arasında olup, şimdilerde ise 12 ila 15 lirayı bulan sarımsağın pazar ve marketlerde 20 lirayı kadar satıldığını belirten Çelik, "Parakendede bir ailenin yıllık tüketeceği sarımsak 2 kilo. Bu, tüketiciye çok yansımıyor ama ticaret yapana yansıyor" dedi.
Bu yıl sarımsak üretiminin yağış nedeniyle azaldığının görüldüğünü ifade eden Çelik, şöyle devam etti:
"Ortalama 20-25 bin ton sarımsak üretiyorduk ama bu yıl sarımsak üretiminde yağışlardan dolayı azalma oldu. Buna rağmen bizim sarımsağımız her yıl ekonomik durumunu koruyabiliyor. Sarımsak üretimi az olduğu için fiyatlarda artış görüldü. Şu an Çin ve İran'dan ülkemize sarımsak girdi ancak bizim hasat yaptığımız dönemde 
Çin'den sarımsak girmedi. Bu da üreticiye önemli oranda olumlu yansıdı."

Fiyat artışından dolayı üreticinin memnun olduğunu belirten Çelik, yıllık ortalama 2 kilo tüketilen sarımsağın aile bütçesini sarsmayacağını düşündüklerini belirtti.

İlçeye bağlı Alatarla köyünde üreticilik ve toptan satıcılık yapan Tarık Kuşcu (52) ise sarımsak fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 50 arttığını söyledi.

Yaklaşık 15 dönümlük bir alanda 35 yılı aşkın süredir üretim yaptığını ve yıllık ortalama 10 ton sarımsak ürettiğini kaydeden Kuçcu, tüketicilerin Taşköprü sarımsağını diğer sarımsaklara oranla daha çok tercih ettiğini belirtti.

Sarımsaktaki fiyat artışıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kuşcu, "Geçen seneki fiyatlara oranla yüzde 50 civarında artış var. Bunun nedeni de üretimin azalması, dışarıdan, Çin'den, diğer ülkelerden malın bu yıl az girmesi. Girdi fiyatları ve maliyetler yükseldi. Üretim azaldığı için bu da fiyatlara yansıdı" değerlendirmesini yaptı.

Mevsimsel nedenler nedeniyle üretimin değişebildiğini, örneğin bir dönümlük bir yerden 300 kilo ya da 1 ton ürün elde edilebileceğine vurgu yapan Kuşcu, "Geçen yıl sarımsak 3-4 lira ile 7-8 lira arasındaydı. Bu yıl 10-15-16 lira arasında şu an. Sarımsak üreticinin yüzünü güldürüyor diyebiliriz. Fiyatlar yüksek gibi gözüküyor ama bir evde ortama 2-3 kilo en büyük aile 5 kilo sarımsak harcıyor. Buna göre bu fiyatlar büyük değil. Keşke her yıl böyle olsa" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 15 yıldır sarımsak üreticiliği, son bir yıldır da toptancılık yapan Mehmet Yılmaz ise "Sarımsak Taşköprü'de sezona ortalama 3,5 liradan başladı. Şu an 15-16 lira arasında seyrediyor" dedi.
Bu fiyatların üreticiyi memnun ettiğini belirten Yılmaz, "Normalde sarımsak 10 liralarda seyretse hem üretici hem tüketici memnun olacaktı. Şu an üretici memnun ama tüketici pek memnun değil açıkçası. Burada pazarda 15 lira olan ürün market satışlarında 30 lirayı geçiyor. Bu da vatandaşı zorluyor" diye konuştu.
Donalar köyünde sarımsak üreten Hasan Tabuk ise 15 dönüm arazide yıllık yaklaşık 15 ton sarımsak ürettiğini söyledi.
Birici sınıf sarımsağın şu an kendilerinden 9-17 lira arasında çıktığını anlatan Tabuk, "Sarımsağın pazar ve marketlerde 25-30 liradan satılıyor. Geçen yıl bizden sarımsak 3 ile 8 lira arasından çıkıyordu. Bu artışın en önemli nedeni mevsimsel şartlara bağlı olarak sarımsak üretiminin azalmasından kaynaklanıyor. Bir de doların yüksekliğinden dolayı dışarıdan az ürün ithal edildi ayrıca özellikle Taşköprü sarımsağına ilgi çok olduğu için fiyatlarda artış yaşandı" değerlendirmesinde bulundu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.