Şap hastalığı sigorta kapsamına alınıyor

Şap hastalığı sigorta kapsamına alınıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, şap hastalığı riskine karşılık 4,6 milyon aşı üretimi geliştirirken, bir yandan da şap, kuşgribi gibi ihbari mecburi bulaşıcı hastalıkların da tarım sigortası teminatı içerisine alınması çalışması başlattığı öğrenildi.

Türkiye'de son aylarda ortaya çıkan 217 şap hastalığı vakası gözleri bu hastalıktan hayvanlarını kaybeden çiftçinin ekonomik durumuna çevirdi. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Gıda ve Yem Kanunu kapsamında şap, kuşgribi gibi salgın hastalıklarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 10 kilometrekare alanda karantina ilan ediyor. Ancak bulaşıcı hastalıklar sigorta kapsamında yer almıyordu. Bu çerçevede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in çalışma yapılması talimatı verdiği öğrenildi.

TRAKYA'DA AŞIRI ARİLİK VAR

Şap hastalığı açısından korunmuş bölge sayılan örneğin Trakya'da hiç hastalık görülmediği için 'Aşılı Arilik' statüsü bulunuyor. Bu statüden dolayı bu bölgede hastalık tespit edilen hayvanlarla ilgili tazminat bakanlık tarafından ödeniyor. Şimdi ise Türkiye'nin bütün bölgelerinde şap hastalığının tarım sigortası kapsamın alınması çalışması başlatıldı. 5996 Sayılı Kanun'da yapılacak değişiklikle, sigortacılık kanunu kapsamında ihbarı mecburi salgın hayvan hastalığı halinde karantina bölgesi içerisindeki hayvanların sigorta kapsamına alınması sağlanacak.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.