Sanat kainattaki yaratılışın bir yansıması

Sanat kainattaki yaratılışın bir yansıması

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nın "Zevk-i Selim Kültür Sanat Meclisi" kapsamında düzenlenen iftarı Rüstem Paşa Medresesinde yapıldı

İİKV Kültür ve Sanat Koordinatörü Hattat Mehmet Arif Vural'ın konuşmasıyla başlayan programa Hattatlar, Tiyatrocular, Musîkişinaslar, Şairler, Edebiyatçılar ve Tarihçiler katıldı.

Tevhid anlayışıyla sanatın birlikteliğinin vurgulandığı programa farklı sanat dallarından birçok isim bir araya gelerek birbirinden özel performanslarıyla iştirak ettiler.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Said Yüce, programa katılan misafirlere vakıf faaliyetlerini aktardı ve ardından sanatın önemine ve gerçek kaynağına dair konuşmalar yaptı.

Yüce, Kainattaki ilahi sanatla insanın sanatı arasında bir mukayese yaparak, sanatın aslında kainattaki yaratılışın bir yansıması olduğunu ve sanatçının da Cenab-ı Hakkın bazı isimlerinin tecellileri olduğunu dile getirdi.

Risale-i Nur eserlerinde geçen "Mana-i Harfi" konusuna değinen Yüce, sanatın yaratılışın bir yansıması olması sebebiyle, insanlar üzerinde büyük bir etkisi olduğunu, insanları ruhsal ve zihinsel olarak beslediğini, güzelleştirdiğini ve bazı hislerini yücelttiğini ifade etti.

Konuşmalar, şiir okumaları ve musîki icraasıyla ilerleyen programda, tevhid manasıyla sanatın nasıl harmanlanabileceği örnekleri verildi.

Bunun yanı sıra, Akademisyen Hattat Savaş Çevik, Akademisyen Hattat Efdalüddin Kılıç, Hattat, Ebru ve Kaligrafi Sanatçısı Ömer Faruk Dere gibi sanatçılar da iftarda yerlerini aldılar. İftar programı boyunca, sanatçılar, eserlerinde Mana-i Harfi anlayışını öne çıkaran konuşmalar yaptılar. Dinleyiciler sanatın birlikteliğiyle tevhid manasının gücünü bir kez daha deneyimlediler.

iikv2.jpg

Ayrıca, Tarihi Türk Musîkisi Topluluğundan Sanat yönetmeni Bahri Güngördü, Hanende Bestekâr Ali Oktay, Tanburî ve Ressam Turhan Celkan, Neyzen Abdullah Faruk Ateş, Tanburî Bestekâr Ömer Tolgay, Udî Yaşar Özkan, Şan Hocası, Hanende İsa Yeşilyurt, Müzik Hocası ve Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Murat Açıkalın gibi isimler de iftarda yerlerini aldılar. Tevhid manasına uygun musîki icraatleri seyircilerin kalplerine dokundu ve dinleyicileri manevi bir yolculuğa çıkardı.

İftar programında ayrıca, Tiyatro sanatçıları, tarihçiler, edebiyatçılar ve şairler de sahne aldılar. Edebiyatçı Şair Özgür Çoban ve Şair Muhammed Hüseyin Özer, Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı ve Kültür Sanat Koordinatörü Mahmut Bıyıklı, Millî Saraylar Daire Başkanı ve Seslendirme Sanatçısı Cemalettin Tül, Tarihçi ve Rehber Umut Diriöz, Haber Muhabiri ve Sunucu Ahmet Nazif Vural gibi isimler, tevhid manasını şiirlerinde, konuşmalarında işlediler, Tarihçi ve Rehber Umut Diriöz Rüstem Paşa, Mimar Sinan ve Rüstem Paşa Medresesi hakkında mimari ve tarihi bilgiler aktardı, program Tiyatro sanatçısı Hikmet Karaçobanın "Bismillah Her Hayrın Başıdır" ve "Mescid-i Aksa" konulu tiyatral gösterisi ardından "Nağmesaz" musîki grubunun icraatlarıyla sona erdi.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı, Zevk-i Selim Kültür Sanat Meclisi tarafından düzenlenen bu özel iftar programı, sanatın birlikteliğiyle tevhidin ve Mana-i Harfi bakış açısının nasıl güçlü bir şekilde vurgulanabileceğini gösterdi. Sanatın farklı dallarında ustalaşmış isimlerin bir araya geldiği bu özel etkinlik, katılımcıların manevi bir deneyim yaşamasını sağladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.