Samsunluların evi çöpler ile aydınlanıyor

Samsunluların evi çöpler ile aydınlanıyor

Günlük 750 ton civarında çöp depolanan Samsun Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisi'nde aylık 23 bin hanenin elektrik tüketim ihtiyacını karşılayacak enerji üretiliyor.

Samsun'da Mayıs 2008'de faaliyete giren ve 20 yıl ömürlü olarak planlanan Katı Atık Depolama Tesisi'nde, Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy ilçe belediyeleri tarafından toplanan katı atıklar depolanıyor. 

Tesisin faaliyetleri hakkında bilgi veren Katı Atık Depolama Tesisi İşletme Sorumlusu Fatih Kutbay, "Burada günlük 750 ton atık bu alanda depolanıyor. Yaklaşık 10 yıl önce bu sahaya atık almaya başladık. Tesisimizde tıbbi atıkların sterilizesi için bir tıbbı atık tesisimiz mevcut. Biyogaz tesisimiz mevcut. Yine SASKİ’nin arıtma çamurlarının kurutulduğu ve enerji olarak geri dönüşüme kazandırdığı kurutma tesisimiz mevcut" dedi.

Hem enerji verimi hem de geri dönüşüm verimi artırılıyor

2010 yılından itibaren metan gazından elektrik üretimi faaliyetlerinin devam ettiğini söyleyen Kutbay, "Burada yaklaşık 23 bin hanenin aylık elektrik tüketim ihtiyacını karşılayacak bir enerji elde edilebiliyor. Atıklar ilk olarak tesisimizde parçalayıcıdan geçiyor ve boyutlara ayrılıyor. Burası yatırım ve geliştirme maliyeti yüksek olan bir tesis. Burada oluşan 35 ton civarında farklı özelliklerdeki atıkların ekonomide yeniden kullanıldığını düşünürsek ham madde kullanımının azaltılmasına faydası olduğunu düşünüyoruz. Amacımız hem enerji verimini hem de geri dönüşüm verimini her geçen gün artırmaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.