Şampiyonun bonservisi 15 bin TL

Şampiyonun bonservisi 15 bin TL

Manisa'da, ağırlığı bir tona yaklaşan 15 bin TL değerindeki “Şampiyon" isimli boğa alıcısını bekliyor.

Manisa'da, canlı hayvan borsasında ağırlığı bir tona yaklaşan 15 bin TL değerindeki “Şampiyon" isimli Şarole cinsi boğa alıcısını bekliyor.

Kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlık hayvanlar canlı hayvan borsalarına getirilmeye başlandı. Henüz küçükbaş hayvanların gelmediği Manisa hayvan pazarında büyükbaş kurbanlıkların satışları sürüyor. Geçen yıllara göre fiyatların arttığı hayvan pazarında, en ucuz büyükbaş kurbanlık 5 bin TL olurken, en pahalısı 15 bin TL'ye satışa sunuluyor. Manisa Ticaret Borsası Canlı Hayvan Borsasının 25 yıllık daimi hayvan satıcılarından biri olan Tufan Kılınç, “Doğu'dan dişi hayvan gelmiyor. Bunun nedeni daha önce Türkiye'de 55 milyon küçükbaş hayvan vardı. İki senede bu rakam 35 milyon küçükbaşa düştü. Üretici üretmiyor. Üretmediği gibi bakanlık doğudan dişi hayvanların gelişini engelliyor. Onun için bu sene küçükbaş hayvanda çok büyük sıkıntı yaşanacak. Olan da yerli hayvanadır. Kimse doğudan hayvan gelecek diye beklemesin. İnsanlar asgari ücretle çalışıyor. Bin lira asgari ücret alıyor. Bin lira hayvana verecek bir ay aç kalacak. Bende isterdim ki 2 bin liraya hayvan alayım 3 bin liraya vatandaş alsın kurbanını kessin ama olmuyor. Hayvan pahalı, taban pahalı. Bu da mecburen kurban kesecek adamı etkiliyor. Geçen sene hisseler 800-850 liraydı. Bu yıl bin 250. Bir hayvanı 5 bin liraya satsam ve bu hayvana 4 hisse girse adam başı bin 250 lira. Zaten 4 bin liradan aşağıya dişi hayvan yok. Erkek hayvan da 6 bin lira, 7 bin lira, 8 bin lira hatta 15 bin liraya bile hayvan var pazarda."

HAYVAN YOK DİYE MANİSALI KURBANI PAHALI YEMEYECEK

Ardahan'dan gelip 11 yıldır Manisa'daki hayvan pazarında kurbanlık satışı yaptığını belirten Aytaç Karagülle ise, bu sene hayvan sayısının az olmasına rağmen şimdiden getirdiği 48 hayvandan 32'sini sattığını söyledi. Karagülle, 25 Ağustos'ta buraya geldiğini belirterek "48 hayvan getirdim 32'sini sattım. Bu sene hayvan sayısı az. Pazardaki büyükbaş hayvan padoklarından şuan 18-19 yer satılmamış durumda. Bu da hayvan piyasasını etkiliyor. İsterdik ki bu padokların hepsi dolsun vatandaşımız faydalansın. İnşallah kurbandan sonra devletimizin bize verdiği desteklerden dolayı üretim yapılarak bu piyasayı en uygun seviyelere indireceğiz. İnşallah bu hem bizi hem de milletimizi etkileyecek şekilde bunun piyasayı rahatlatmasını düşünüyoruz. Buradaki kimse fırsatçı değildir. Yani hayvan yok diye Manisa vatandaşı kurbanı pahalı yemeyecek. Olay bu kadardır."

Mehmet Basitimur isimli hayvan satıcısı ise, malların cinsinin Simental ve Şarole olarak ikiye ayrıldığını belirterek "Fiyatlarımız bu sene piyasanın pahalı olmasından dolayı biraz yüksek geliyor vatandaşımıza. Halk kendi içerisinde bütçesine göre pek uygun bulamıyor ama memlekette anadan babadan örf adet olduğu için yine elinden geldiği kadar kesmeye çalışıyor. Biz de elimizden gelen yardımda bulunmaya çalışacağız inşallah. Hakkımızda hayırlısı neyse o olsun. Şimdiden bayramınızı kutluyorum."

ŞAMPİYONUN FİYATI 15 BİN TL

Şampiyon ismini verdiği Şarole cinsi büyükbaş hayvanın 900 kilonun üzerinde olduğunu belirten Basitimur, “Şampiyon için 15 bin lira istiyoruz. Pazarlık payımız var. Nasibini bekliyoruz. Adına Şampiyon diyoruz çünkü pazardaki en büyük hayvan bu" diye konuştu.

IHA


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.