Samanyolu'ndaki kara delikte manyetik alan bulundu

Samanyolu'ndaki kara delikte manyetik alan bulundu

Gök bilimciler, Samanyolu Galaksisi'nin merkezinde bulunan kara deliğin dış olay ufkunda manyetik alanlar buldu.

Science dergisinde yayımlanan makalede, Samanyolu’nun merkezindeki "Sagittarius A* (SgrA*)" adlı 12 milyon kilometre genişliğindeki kara deliğin dış olay ufkunda, birbirine geçmiş, düzensiz manyetik alanlar bulunduğu belirtildi.

Devasa kütleli kara delikteki yoğun çekim kuvvetinin, ışığın yolunu saptırdığı ve kendini aydınlatan dış olay ufkunu büyüttüğü kaydedildi.

Manyetik alanların 15 dakika gibi kısa zaman dilimlerinde düzensiz hareket ettiğini bulan araştırmacılar, ışığın nasıl doğrusal polarize olduğunu ölçebildiklerinin de altını çizdi.

Gök bilimciler, kozmik görüntünün, cisimlerin çözünürlüğünü artıran ve 15 mikro yay saniye kadar küçük çözümleyebilen Olay Ufku Teleskopu (EHT) ile elde edildiğini dile getirdi.

Olay ufkuna yakın manyetik alanlar çözülmemişti

Araştırmayı yöneten Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Michael Johnson, manyetik alanların var olduğunun bilindiğini ancak şimdiye kadar kimsenin, olay ufkuna yakın manyetik alanları çözemediğini söyledi.

MIT Haystack Gözlemevi'nden Shep Johnson da elde edilen verilerin, manyetik alanların varlığına ilişkin teorileri kanıtladığını ifade etti.

Tespit edilen manyetik alanların, bir kara deliğin nasıl çalıştığı hakkında yeni fikirler vereceği tahmin ediliyor.

Olay ufku, kara deliğin ışık ve diğer radyasyonların sızamadığı sınırları anlamına geliyor. Herhangi bir madde, kara deliğin olay ufkuna yaklaştığında, atomları parçalanıyor ve atom çekirdekleri olay ufkunun altında kayboluyor. Kara deliğin yoğun manyetik alanına yakalanan hafif elektronlarsa, yüksek hızdaki manyetik girdaba fırlatılıyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.