Samanlıktaki iğne bulur gibi kara delik tespit edildi

Samanlıktaki iğne bulur gibi kara delik tespit edildi

Bilim adamları 'samanlıkta iğne' olarak kabul edilen bir kara delik buldular

Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'ne bitişik bir galakside, kozmik bir "samanlıkta iğne" dedikleri şeyi tespit ettiler.

Keşfedilen kara deliğin hem uykuda olduğu hem bir yıldız patlaması olmadan ortaya çıktığı belirtildi. Kara deliklerin neredeyse tamamı bir yıldızın ölüp patlamasıyla ortaya çıkıor.

Kara delikler yerçekimi olağanüstü derecede yoğun olan nesnelerdir bu nedenle kara deliklerden ışık bile kaçamaz.

X-IŞINI YOK

Araştırmacılar bunun bilinen diğer tüm kara deliklerden farklı olarak "X-ışını sessizliği" barındırdığını söyledi. Kara delikler, güçlü çekim kuvveti nedeniyle yoğun miktarda X-ışını radyayonu yayarlar. Bu kara delik uykuda olduğu için güçlü bir çekim kuvvetinden dolayısıyla X-ışını yayımından mahrum.

Güneşimizden en az dokuz kat daha büyük bir kütleye sahip olan kara delik Büyük Macellan Bulutu galaksisinin Tarantula Bulutsusu bölgesinde tespit edildi. Kara delik Dünya'dan yaklaşık 160 bin ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. Bir ışık yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafedir bu da 9,5 trilyon kilometreye denk geliyor.

Tespit edilen kara delik yalnız değil. Yanında birlikte döndüğü bir başka yıldız var. Söz konusu yıldız Güneş'in kütlesinin yaklaşık 25 katı kütleye sahip son derece parlak ve sıcak. Bu sözde ikili sisteme VFTS 243 adı verildi. Araştırmacılar, yoldaş yıldızın eninde sonunda bir kara delik olacağına ve diğeriyle birleşebileceğine inanıyorlar.

Nispeten yaygın olduğu düşünülen uyuyan kara delikler, çevreleriyle çok az etkileşime girdikleri için tespit edilmesi zordur. Daha önce önerilen çok sayıda aday sonradan yapılan bilimsel çalışmalarla çürütüldü.

ntv

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.