Said Nursi'yi misafir eden Kosturma Camii ibadete açılıyor

Said Nursi'yi misafir eden Kosturma Camii ibadete açılıyor

Rusya’daki esaret yıllarında Bediüzzaman Said Nursî’yi misafir eden Kosturma (Kostroma) Camii bugün Cuma namazında tekrar ibadete açılıyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Rusya’daki esaret yıllarında Bediüzzaman Said Nursî’yi misafir eden Kosturma (Kostroma) Camii bugün Cuma namazında tekrar ibadete açılıyor.

Camide ilk Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez kıldıracak ve Cuma hutbesini irad edecek. Camiin açılışı, saat 11’den itibaren Diyanet’in resmî Twitter hesabından duyurulacak, 12:30’dan itibaren de Diyanet TV’den canlı olarak yayınlanacak.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında talebeleriyle birlikte Ermeni ve Ruslara karşı savaşırken esir düşen Bediüzzaman Said Nursî, Kostroma’daki esareti boyunca Tatarların yaptırdığı mescidde kalmıştı. Bu mescid, daha sonra komünist idare döneminde yıkılarak yerine tiyatro binası yapılmıştı.

kostroma_kosturma_cami.jpg1998 yılında İstanbul İlim ve Kültür Vakfının düzenlediği bir sempozyumda konuşan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, bu mescidin tekrar yapılması konusunu gündeme getirdi. Müftünün “Bediüzzaman Şam’da bir hutbe verdi; Kostroma’da ise iki buçuk sene kaldı. Onun aziz hatırasına hürmeten siz buraya bir eser kazandırmalısınız” şeklindeki sözleri katılımcılar tarafından büyük ilgi görünce, Kostroma Camiinin tekrar inşası gündeme gelmiş oldu.

Bediüzzaman’ın yakın talebesi Mustafa Sungur’un teşvik ve teşebbüsleriyle, önce Mimar Necip Dinç tarafından çizilen cami projesi, bilâhare mahallî yöneticiler tarafından tadil edilerek 2005 yılından itibaren uygulanmaya başladı.

Daha sonra Türkiye Diyanet Vakfı da devreye girerek Kostroma Camiinin yapımına katkılarda bulundu.
Kostroma, Moskova’nın 320 km kuzeydoğusunda, Volga nehrinin kıyısında yer alıyor. 1200’lü yıllarda kurulan şehir halen 300 bin nüfus barındırıyor. Sayıları 15 bini bulan Müslümanların çoğunluğunu ise Azerî, Türk, Çeçen ve Tatarlar teşkil ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum