Said Nursi'ye neden 'Üstad' diyoruz?

Said Nursi'ye neden 'Üstad' diyoruz?

Üstad ne demek? Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerine neden Üstad diyoruz?

Soru: Said Nursi Hazretlerine neden üstad denmektedir? Risale-i Nur'u mürşidimiz kabul etmekle Üstad'ı kabul etmek arasında ne fark var, Üstad'ın rolü burada nedir?

Cevap: Üstad: Kelime olarak ilim veya sanatta üstün olan kimse, usta, san'atkâr, muallim, profesör, bilgide veya san'atta veya amelde maharetli zât manalarına geliyor.

Üstad Hazretleri de bu zamanda Kur’an’ın anlaşılmasında ve çok insanların imanının kurtulmasında en kuvvetli bir vasıta ve tefsir olan Risale-i Nurların müellifi olmasından ona "üstad" vasfı veriliyor.

Risale-i Nurlar onun mübarek kalp ve zihin aynası vasıtası ile Allah tarafından ilham ve ihtar şeklinde bize ikram ve ihsan edildiği için, onun da hürmet ve dua da hakkı vardır.

Nasıl bir elmayı yemek için elma ağacının bakımını yapmak zorunda isek halbuki elmanın hakiki vesile ve sahibi Allah’tır ama Allah elmayı o ağacın vesileliği ile bize ikram ediyor. Öyle ise elmanın sahibi olarak Allah’ı bilirken ağacının da vesilelik bakımını yapmak ile mükellefiz.

Aynı şekilde Risale-i Nurlar bu zamanda Allah’ın bir inayet ve ikramı olarak Üstad Hazretlerinin vasıtası ile bizlere ikram ve ihsan ediliyor. Nimetin sahibine şükrederken nimetin aracına da hürmet etmek gerekir.

Üstad Hazretlerinin şahsı ile Risale-i Nurların "mürşitlik" derecesi aynıdır, lakin birisi fani diğeri bakidir. Üstad Hazretleri bireysel olarak fanidir ama Risale-i Nurlar kıyamete kadar devam edecek inşallah.

Sorularla Risale

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum