Said Nursi'ye göre ülke birliği nasıl sağlanır?

Said Nursi'ye göre ülke birliği nasıl sağlanır?

Risale Akademi'de yayınlanan 'Ülke Birliği' başlıklı makale...

Türklerin Abbasileri müteakiben bin senelik muazzam idareleri ve hilafet sürmelerinin ardından, Birinci Dünya Savaşı meydana gelmiş, materyalist ve sömürgeci güçler, tevhide dayanan Osmanlı topraklarını istila ve hükûmet merkezini işgal etmişlerdir. Osmanlı Devletinin dağılmasıyla İslamın ebedî düşmanları, Müslümanlığın mahvolduğu kanaatine varmışlardır.

Milletimiz, Allah’ın yardımı ile iman gücü ve Kur’an’a olan bağlılığı sayesinde Anadolu’dan işgal kuvvetlerini yaptığı Kurtuluş Savaşı ile kovmuştur.

Sömürgeci Batı; yeni Türkiye Cumhuriyeti devletinin mülkî tamamiyetini, yani ülkenin toprağı üzerindeki bağımsızlığını kabul etmekle birlikte, Türk milletini manevî cepheden vurmak ve mazisindeki ruh ve mukaddesatı, kendi öz adamları eliyle kökünden koparmak için, sinsi planını yapmış ve bu planı uygulama mevkiine koymuştur.

Mutlakiyet, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde yaşayan Bediüzzaman Said Nursî, çöküş sürecinde yaşanan olayların kendisinde yol açtığı etkiyi; “Alem-i İslama indirilen darbelerin en evvel kalbime indiğini hissediyorum.” sözü ile ifade ederek, Osmanlıyı çöküşe götüren sebepleri teşhis etmiş ve zamanın şartlarına uygun çareler sunan görüşlerini açıklamış, bu hususta eserler telif etmiş ve makaleler yayınlamıştır.

Risale Akademi'deki makalenin tamamını okumak için TIKLAYINIZ