Said Nursi'nin yoldaşı Ayasofya'yı müzeye dönüştürenleri eleştirdi

Said Nursi'nin yoldaşı Ayasofya'yı müzeye dönüştürenleri eleştirdi

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Atatürk'ün gazetesi Hakimiyeti Milliye'nin çok önceden Ayasofya'nın müze yapılacağını haber verdiğini söyledi

RİSALEHABER

1453'te Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülen Ayasofya kilisesinin, 24 Kasım 1934'te Atatürk tarafından imzalanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi'yle müze yapıldığını hatırlatan Öztürk, "Kamuoyu, Ayasofya'nın “Bir bölümünün” müzeye çevrileceğini, kararnameden 80 gün önce 4 Eylül 1934 tarihinde Zaman, Vakit, Cumhuriyet gibi İstanbul gazetelerinden öğrendi. 5 Eylül'de de The Times'da haber yayımlandı. İstanbul gazeteleri, Ayasofya Camii'nin “yalnızca bir kısmı”nın müze yapılacağını yazdığı günlerde Ankara'da, Atatürk'ün gazetesi Hakimiyeti Milliye'nin 8 Eylül1934 günlü sayısında “Ayasofya kamilen (bütünüyle) müze yapılacaktır” haberi yayımlanıyordu" dedi.

"Ayasofya'yı cami yapan Türk serdarı Fatih Mehmet idi. Onu müzeye dönüştüren bir başka Türk serdarı Gazi Mustafa Kemal'dir" ifadelerini de kullanan Öztürk, yazısını şöyle sürdürdü:

"Ayasofya 1 Şubat 1935'de müze olarak açıldı. Atatürk, 7 Ocak 1935'de Ayasofya'yı dolaştı. Ayasofya'nın müze yapılmasına yönelik belki de ilk karşı çıkış 17 yıl sonra görüldü. Said-i Nursi yoldaşlarından Osman Yüksel Serdengeçti, 1947'de yayımlamaya başladığı “Serdengeçti” dergisinin Ağustos 1952 tarihli sayısının, “Ayasofya” başlıklı yazısında Ayasofya'yı müzeye dönüştürenler sert bir dille eleştiriliyordu."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum