Said Nursi'nin naaşının Urfa'ya getirilmesi için oturma eylemi başlatıldı

Said Nursi'nin naaşının Urfa'ya getirilmesi için oturma eylemi başlatıldı

Urfa'da Bediüzzaman Said Nursi'nin naaşının bulunup mezarına iade edilmesi için oturma eylemi başlatıldı

Urfa Medya Yazarları Derneği Onursal Başkanı Abdulkadir İkbal ve aydınlar, Bediüzzaman'ın ilk defnedildiği yer olan Balıklıgöl'deki mezarı başında basın açıklaması yaptı.

CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI

Bugün itibariyle oturma eylemi başlatacağını ve Said Nursi'nin naaşı bulununcaya kadar da eylemine devam edeceğini belirten İkbal, seslerini duyurmak için başka çarelerinin kalmadığını belirtti.

İLKHA’ya konuşan İkbal, "Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin 63 yıl evvel mezarının kırılarak cesedinin başka yerlere götürülmesi 63 yıl devam eden bu zulüm artık bitmesi gerek” dedi.

İkbal, “Hükümetten bir ricamız var. Lütfen bu zulme bir son verin. Sayın Cumhurbaşkanından bir ricam var. Eğer Said Nursi meselesini hallederse hakkım yerden göğe kadar helal olsun. Hükümetten de muhalefetten de ricamız var. Bu sadece bir siyasi parti meselesi değildir. Bu hem İslami hem insani bir meseledir” şeklinde konuştu.

ikbal1.jpg

RİSALE-İ NUR ÇOK BÜYÜK BİR ESERDİR

Avukat Sıdkı Zilan da Said Nursi'nin büyük bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak, “Bediüzzaman öyle bir şahsiyetti ki Türk de, Kürt de, Arap da onu çok seviyordu. Hem insani meselelerde hem de bize göre büyük bir filozoftur, büyük bir âlimdir. Sosyolojimize göre, inancımıza göre, Risale-i Nur çok büyük bir eserdir” dedi.

Zilan, “Konu şeffaftır, Kemalizme karşı şiddette dayalı olmayan büyük bir mücadele vermiştir. Bu yapılan büyük bir insani suç ve hukuksuzluktur. Bu bütün Türkiye’yi alakadar eden bir durumdur. Özellikle bir lakabı Said-i Kürdi olması hasebi ile Kürtleri de alakadar etmektedir. Tüm dünyada barış ve adalet isteyen biridir. İslam’ın manası da barıştır, selamettir" ifadelerini kullandı.

ÇOK AĞIR BİR İNSANLIK SUÇU VAR

Avukat Nurullah Küçükoğlu ise "Her ne kadar bugün Said-i Nursi Kürdi için burada toplanmışsak da maalesef bu bir politika. Bugün Şeyh Said'in de mezarı kayıp, Seyyid Rıza'nın da mezarı kayıp; fakat Bediüzzaman'ınkinde çok daha ağır bir insanlık suçu var. Burada mezar belli, vefatından 110 gün sonra 27 Mayıs cuntası zulmen, cebren kardeşine bir evrak imzalatıyorlar. O şekilde de buradan gece naaşı alıp götürüyorlar. Gerçekten bu ayıpla daha fazla yaşanmaması gerekiyor" diyerek bu işin takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Hem iktidara hem de muhalefete çağrıda bulunan Küçükoğlu, "Helalleşme, yüzleşme, adalet bu gibi yerlerden başlar" dedi.

SAİD NURSİ URFA'NIN MİSAFİRİ, HAKKINI KORUMAK URFA'NIN ÜZERİNE BORÇ

İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem ise Üstad Said Nursi'nin Şanlıurfa'ya misafir olduğunu söyleyerek misafirin hakkını korumanın Şanlıurfa'nın üzerinde bir borç olduğunu aktararak "Yetkililerden şunu istiyoruz; ne olur misafirimizi tekrar bize iade edin. Hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Sağken korkutunuz ama hiç olmazsa ölüsünden çekinmeyin." diye konuştu.

Yazar Kemalettin Oğuzlu da "Bediüzzaman'ın mezarı belli ama naaşı meçhuldür. Naaşın mezara iade edilmesi bir insanlık gereğidir. Dün insanlık suçunu işleyen her kimler varsa bugün sahiplenmemek de o kadar suçtur. Elinde etki, yetki, belge, bilgi ne varsa herkes imdanına koşmalı. Bütün Urfalıları çağrısıdır; Bediüzzaman'ın mezarı bellidır, naaşının mezarına iade edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

ikbal2.jpg

Rudaw

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum