Said Nursi'nin Münazarat'ı aşiretleri de devleti de ilgilendiriyor

Said Nursi'nin Münazarat'ı aşiretleri de devleti de ilgilendiriyor

Risale-i Nur Enstitüsü tarafından her ayın üçüncü pazarı saat 20.30’da online gerçekleştirilen Köprü Buluşmaları’nda bu hafta Doç. Dr. Veli Sırım'ın “İstibdat-Hürriyet Bağlamında Adalet Yaklaşımıyla Münazarat” başlıklı makalesi müzakere edildi

RİSALEHABER

Sırım, makalenin kısa bir özetini yaparak Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Münazarat adlı eserinin 100. yılında yazılan bir makalenin müzakere edildiğini, bugün itibariyle Münazarat’ın telifinin üzerinden 110 yıl makalenin üzerinden ise 10 yıl geçtiğini vurguladı. Sırım, eserdeki ölçü ve ilkelerin evrensel değerler olduğunu, zaman ve mekanla değişmeyeceğini dile getirdi.  

Sadece Şark’ta Kürt aşiretlerini dolaşıp onları ikna etme metni değildir

Münazarat’ın ferdi hayattan toplum hayatına kadar ölçüler vererek vazifesini yaptığını, bizim o ölçülere uyup uymama gibi bir imtihanımız olduğunu belirten Sırım, “Münazarat, sadece Şark’ta Kürt aşiretlerini dolaşıp onları ikna etme metni değildir. Bediüzzaman’ın Münazarat’ı gelip İstanbul’da neşretmiş olması yazdıklarıyla dönemin idareci ve düşünürlerine de hürriyet ve meşrutiyet nasıl anlaşılmalı dersini vermiş oluyor. Münazarat’ta “adalet” doğrudan altı yerde, sekiz defa geçiyor ama bütününe bakıldığında adalet vurgusu her yerinde kardeş kavramlarına yer verilerek bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Sunumun ardından soru cevap faslına geçildi. Bazı soru ve cevaplar şöyle:

Soru: Münazarat’taki sualleri sadece aşiret reisleri mi sormuş ya da Bediüzzaman’ın kendisinin de sorup cevap verdiği sualler var mıdır?

Cevap: Kendisinin ilave ettiği sual var mıdır bilemiyorum. Münazarat sadece belli bir coğrafya için yazılmamış bundan dolayı sorulan sualler ve cevaplar her bir şahıs, topluluk, toplum ve idareciler için de anlam taşımakta ve önemli mesajlar içermektedir.  

Bediüzzaman’a da adaletle bakmamız gerekiyor

Soru: Bediüzzaman adaleti ihtiyatlı mı konuşuyor çekincesi mi var?

Cevap: Bediüzzaman’ın kimseden çekinmediğini biliyoruz. Konuşulması en zor yerlerde hakikat ne ise onu dile getirmiştir. Adalet kemiyet olarak az geçiyor gibi gözükse de her cümle ve kelimede adalet vurgusunu bulabiliyoruz. Kavramlar bir çerçevedir bunun içini nasıl dolduracağınız önemli. İstibdat adalet kavramının çerçevesi dışında kalır, siz istibdat yaparsanız adalet yapamazsınız, çerçevenin dışında kalırsınız. 

Soru: Bediüzzaman, Münazarat telifini birilerinin ricası üzerine mi yapmıştır?

Cevap: Bediüzzaman sipariş üstüne bir iş yapmaz. Bu telifi kendi davası için bir vesile olarak görüyor ondan dolayı yapıyor. Birisi rica etmiş olsa bile bu ona bir nakize getirmez. Bediüzzaman’ın genel olarak hayatına baktığımızda o hiçbir zaman şucu bucu olmamıştır. Onun asıl davası Kur’an davası ve iman hizmetidir. İman eksenli bir hedefi var, ona destek olacak unsurları ve vesileleri meşru olmak şartıyla kullanıyor. Bediüzzaman’a da adaletle bakmamız gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.