Said Nursi'nin kayıp mezarı AİHM'de

Said Nursi'nin kayıp mezarı AİHM'de

Baro, iç hukuk yolları tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu

Risale Haber-Haber Merkezi

Şanlıurfa Barosu, Bediüzzaman Said Nursi’nin mezarının bulunması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Geçtiğimiz yıl görevlendirdiği avukatlar Said Nursi'nin kayıp mezarını bulmak için Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat etmiş ancak netice alınamamıştı.

Hızlı ve etkin başlayan soruşturma birden durdu

Baronun konu ile ilgili açıklaması şöyle:

"Şanlıurfa Barosu olarak Merhum Said-i Nursi’nin kayıp naaşı ile ilgili, mezarının parçalanarak  naaşının kaçırılmasının 57. Yıl dönümü olan 12 Temmuz 2017 tarihinde Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına Avukatlık Kanununun 76/1 ve 95/21 fıkralarında belirtilen ve Barolara İnsan Haklarını Savunmak görevini yükleyen sorumluluk ilkesi gereğince suç duyurunda bulunmuştuk.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın başladığı ilk günlerde hızlı ve etkin bir şekilde soruşturmayı yürütmesine ve bu konuda olayın esasına girip kayıp naaşın yerini bildiğini iddia eden bilgi sahibi olan bir kişinin ifadesine başvurulması talebimizi aynı gün kabul edip kısa bir süre içerisinde ifadesini almasına rağmen ne yazık ki sonraki süreçte olayın zaman aşımına uğradığını gerekçe göstererek takipsizlik kararı vermiştir.

Dosyanın üstü örtüldü

Bu karara karşı sulh ceza hakimliğine yapılan itirazımızda belirttiğimiz hiçbir husus dikkate alınmadan gerekçesiz bir şekilde itirazımızın reddedilmesi üzerine  Said-i Nursi’nin kayıp naaşı ile ilgili önce olayın esasına girilip ardından soruşturma dosyasının üstünün örtülmesi suretiyle etkin bir soruşturma yürütülmediği ve gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle her iki ihlalin tespiti talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Şanlıurfa Barosu olarak 18 Temmuz 2018 tarihinde başvuruda bulunulmuştur."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
14 Yorum