Said Nursi'nin dil ve üslûbu insanın derununa nüfuz ediyor

Said Nursi'nin dil ve üslûbu insanın derununa nüfuz ediyor

Okuyucunun sözlüğe başvurmasını arzu ederim, sözlük yoksa Google var

Risale Haber-Haber Merkezi

Karar gazetesi yazarı Muhsin Mete, Ramazan ve bayramın ardından Bediüzzaman Said Nursi'nin oruçla ilgili metnini paylaştı.

"Ramazan ve bayramın mağfiret ikliminden yenice çıktığımız, cumanın feyzini idrak ettiğimiz bu kutlu günde, bir umman olarak niteleyebileceğimiz ramazan yazılarından seçtiğim üç örnek metin ile geride kalan günlerin yeniden muhasebesini yapalım istedim" diyen Mete, "külfetli ve gösterişli dil ve üslûbun insanın derununa nüfuz ettiğini" söyledi.

Okuyucunun sözlüğe başvurmasını arzu ederim, sözlük yoksa Google var

Mete'nin yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Oruçla ilgili yazılardan ilki Bediüzzaman Said Nursi’ye ait. Ömrünü vakfettiği iman mücahedesi ile yaşadığı döneme damgasını vurmuş Üstad’ın Ramazan Risalesi’nin Dokuzuncu Nüktesi (zarif sözü) külfetli ve gösterişli dil ve üslûbu ile insanın derununa nüfuz eden mahiyette. Metnin akışını bozmamak için açıklamalara yer vermedim. Gerekli görmesi halinde okuyucunun sözlüğe başvurmasını arzu ederim. Sözlük yoksa Google var.

“Ramazan-ı Şerifin orucunun, doğrudan doğruya nefsin mevhum rububiyetini kırmak ve aczini göstermekle ubudiyetini bildirmek cihetindeki hikmetlerinden bir hikmeti şudur ki: Nefis Rabbisini tanımak istemiyor, firavunane kendi rububiyet istiyor. Ne kadar azab çektirilse, o damar onda kalır. Fakat açlıkla o damarı kırılır.İşte Ramazan-ı Şerifteki oruç doğrudan doğruya nefsin firavunluk cephesine darbe vurur, kırar. Aczini, za’fını, fakrını gösterir. Abd olduğunu bildirir.

Hadisin rivayetlerinde vardır ki: Cenab-ı Hak nefse demiş ki: ‘Ben neyim, sen nesin?’ Nefis demiş: ‘Ben benim, sen sensin.’ Azab vermiş, cehenneme atmış yine sormuş. Yine demiş: ‘Ene ene, ente ente.’ Hangi nevi azabı vermişse de enaniyetinden vazgeçmemiş. Sonra aç bırakmış, yine sormuş: ‘Ente Rabbirrahim ve ene abdik el-aciz.’ Demiş. Yani ‘Sen benim Rabb-i Rahimimsin, ben senin aciz bir abdinim.’”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum